Bradley Wędzony pstrąg Sałatka
Jeśli, podobnie jak ja, twoja pewność siebie nie rozciąga się na próbę palenia łososia, zacznij od pstrąga
Ingredients
(porcja dla 4)
300 g wędzonego pstrąga, obranego ze skóry
200 g drobnych szparagów
1 pęczek rzeżuchy
6 łyżek crème fraîche
drobno starta skórka z małej cytryny
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Preparation
Pstrąg jest niedrogi i chociaż nie daje mięsistego, nadającego się do krojenia efektu, daje cudownie bogate, delikatnie aromatyzowane płatki. Wszystkim nam smakowało z kremem cytrynowo-pietruszkowym, rzeżuchą wodną i sałatką ze szparagów. Dobry ciemny chleb jest prawie niezbędny! Podawać jako lekki lunch lub bardzo efektowną, prostą przystawkę. Wszystko, co zostanie, można łatwo połączyć z serkiem śmietankowym, natką pietruszki i sokiem z cytryny, aby uzyskać wspaniały pasztet z wędzonego pstrąga.
Marynowanie pstrąga Kup dużego pstrąga i poproś sprzedawcę ryb o filetowanie go. (Z mojego pstrąga powstały pojedyncze filety o wadze około 165 g każdy, co stanowi dużą porcję na jeden na przystawkę).
Na 4 filety (w sumie 650 g) użyłam peklowania składającego się z 80 g soli, 60 g jasnego brązowego cukru, startej skórki z małej pomarańczy oraz po łyżce posiekanego rozmarynu i posiekanych liści mięty.
Wymieszaj składniki peklowania i wetrzyj je w mięso filetów z pstrąga, a następnie ułóż je mięso w mięso w szczelnie dopasowanym pojemniku.
Przykryj i schłódź przez noc.
Opłucz zioła i namocz filety przez 5 minut w dużej ilości zimnej wody, a następnie osusz na papierze kuchennym.
Pozostawić w chłodnym miejscu (jeśli to możliwe, na półce wędzarniczej) na godzinę do dalszego wyschnięcia.
Aby wędzić filety z pstrąga: wiem, wiem, wciąż jestem nowicjuszem... nie chcąc ciągnąć adaptera do zimnego wędzenia, ustawiłem wędzarnię Bradley na zero i umieściłem w stosie trochę dębowych brykietów.
Po włączeniu trybu pełnego wędzenia, pomimo ustawienia, temperatura wzrosła do 50°C, ale kontynuowałem.
Filety ułożono w wędzarni Bradley na nierdzewnym koszu i po 45 minutach wędzenia uzyskano półgotowane (lekko, ale nie całkowicie nieprzezroczyste) mięso pstrąga. Niezupełnie to, do czego dążyłem, kiedy zaczynałem, ale mimo wszystko bardzo dobrze.
Notatka redaktora: Po wypłukaniu marynaty i wędzeniu pstrąga trudno było stwierdzić, czy kiedykolwiek znajdowały się w nim zioła i pomarańcza. Kiedy zrobię to ponownie, zachowam trochę ziół i skórki (nie soli/cukru) i nacieram nimi filety po wypłukaniu i wysuszeniu, ale przed wędzeniem. Kto wie, jaki będzie wynik? Do zrobienia tej przystawki użyłam tylko dwóch filetów i nie sądzę, żeby ktokolwiek poczuł się skrępowany!
Metoda:
Blanszuj szparagi we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty.
Odcedź i osusz.
Rukiew wodną umyj i osusz.
Wymieszaj crème fraîche, większość skórki z cytryny i całą posiekaną natkę pietruszki w małej misce, a następnie rozdziel pomiędzy talerze.
Na szparagi połóż płatki wędzonego pstrąga i posyp kilkoma pasmami skórki z cytryny.
Albo zaoferuj kawałki cytryny, albo, tak jak ja, wyciśnij kilka kropli soku z cytryny na pstrąga przed podaniem.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now