Bradley Smoked Trout Salad

Bradley Wędzony pstrąg Sałatka

Sandra Tate

Jeśli, podobnie jak ja, twoja pewność siebie nie rozciąga się na próbę palenia łososia, zacznij od pstrąga

Ingredients

(porcja dla 4)

300 g wędzonego pstrąga, obranego ze skóry

200 g drobnych szparagów

1 pęczek rzeżuchy

6 łyżek crème fraîche

drobno starta skórka z małej cytryny

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

Preparation

Pstrąg jest niedrogi i chociaż nie daje mięsistego, nadającego się do krojenia efektu, daje cudownie bogate, delikatnie aromatyzowane płatki. Wszystkim nam smakowało z kremem cytrynowo-pietruszkowym, rzeżuchą wodną i sałatką ze szparagów. Dobry ciemny chleb jest prawie niezbędny! Podawać jako lekki lunch lub bardzo efektowną, prostą przystawkę. Wszystko, co zostanie, można łatwo połączyć z serkiem śmietankowym, natką pietruszki i sokiem z cytryny, aby uzyskać wspaniały pasztet z wędzonego pstrąga.

Marynowanie pstrąga Kup dużego pstrąga i poproś sprzedawcę ryb o filetowanie go. (Z mojego pstrąga powstały pojedyncze filety o wadze około 165 g każdy, co stanowi dużą porcję na jeden na przystawkę).

Na 4 filety (w sumie 650 g) użyłam peklowania składającego się z 80 g soli, 60 g jasnego brązowego cukru, startej skórki z małej pomarańczy oraz po łyżce posiekanego rozmarynu i posiekanych liści mięty.

Wymieszaj składniki peklowania i wetrzyj je w mięso filetów z pstrąga, a następnie ułóż je mięso w mięso w szczelnie dopasowanym pojemniku.

Przykryj i schłódź przez noc.

Opłucz zioła i namocz filety przez 5 minut w dużej ilości zimnej wody, a następnie osusz na papierze kuchennym.

Pozostawić w chłodnym miejscu (jeśli to możliwe, na półce wędzarniczej) na godzinę do dalszego wyschnięcia.

Aby wędzić filety z pstrąga: wiem, wiem, wciąż jestem nowicjuszem... nie chcąc ciągnąć adaptera do zimnego wędzenia, ustawiłem wędzarnię Bradley na zero i umieściłem w stosie trochę dębowych brykietów.

Po włączeniu trybu pełnego wędzenia, pomimo ustawienia, temperatura wzrosła do 50°C, ale kontynuowałem.

Filety ułożono w wędzarni Bradley na nierdzewnym koszu i po 45 minutach wędzenia uzyskano półgotowane (lekko, ale nie całkowicie nieprzezroczyste) mięso pstrąga. Niezupełnie to, do czego dążyłem, kiedy zaczynałem, ale mimo wszystko bardzo dobrze.

Notatka redaktora: Po wypłukaniu marynaty i wędzeniu pstrąga trudno było stwierdzić, czy kiedykolwiek znajdowały się w nim zioła i pomarańcza. Kiedy zrobię to ponownie, zachowam trochę ziół i skórki (nie soli/cukru) i nacieram nimi filety po wypłukaniu i wysuszeniu, ale przed wędzeniem. Kto wie, jaki będzie wynik?   Do zrobienia tej przystawki użyłam tylko dwóch filetów i nie sądzę, żeby ktokolwiek poczuł się skrępowany!

Metoda:

Blanszuj szparagi we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty.

Odcedź i osusz.

Rukiew wodną umyj i osusz.

Wymieszaj crème fraîche, większość skórki z cytryny i całą posiekaną natkę pietruszki w małej misce, a następnie rozdziel pomiędzy talerze.

Na szparagi połóż płatki wędzonego pstrąga i posyp kilkoma pasmami skórki z cytryny.

Albo zaoferuj kawałki cytryny, albo, tak jak ja, wyciśnij kilka kropli soku z cytryny na pstrąga przed podaniem.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now