Wędzone Tuńczyk Rogaliki
Ingredients
Stek z tuńczyka
½ łyżeczki Mielonego imbiru
1 łyżka. Olej sezamowy
1 łyżka. Sok cytrynowy
2 łyżki stołowe. Masło
2 łyżki stołowe. Oliwa z oliwek
5-10 bułek rogalików
½ łyżeczki Chipotle Chili w proszku
1 łyżeczka. Ostry sos Sriracha
½ szklanki tartego sera Colby Jack
1 łyżka. Glazura balsamiczna
½ bloku serka śmietankowego
Ustawienia palacza Bradley:
Drewno: imbir sezamowy
Temperatura: 226 F lub 107,8 C
Timer dymu: 20 minut
Timer: 30 minut
Preparation
Ustaw w urządzeniu Bradley Smoker ustawienia wymienione powyżej.
Stek z tuńczyka pokroić na trzy cienkie plasterki (poziomo) i włożyć na żelazną patelnię.
Na patelnię dodaj następujące składniki: oliwę z oliwek, masło, olej sezamowy, sok z cytryny i mielony imbir. Upewnij się, że każda strona plasterków jest pokryta tymi płynami.
Włóż do wędzarni i gotuj przez 30 minut lub do momentu, aż wewnętrzna temperatura tuńczyka osiągnie 145 stopni F (lub 62,8°C).
Podczas gdy tuńczyk się gotuje, przygotujmy serek śmietankowy. Włóż ½ bloku serka śmietankowego do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund. Wskazówka: dzięki temu łatwiej będzie wymieszać serek śmietankowy.
Teraz, gdy tuńczyk jest już ugotowany, czas pokroić stek z tuńczyka na małe kwadratowe kawałki. Następnie za pomocą miski dodaj serek śmietankowy, kawałki tuńczyka, chili w proszku chipotle, ostry sos sriracha i wymieszaj.
Przygotowanie rogalików – przekrój każdego rogalika na pół i posmaruj serkiem śmietankowym. Posyp odrobiną sera na wierzchu i włóż z powrotem do wędzarni Bradley na 10 minut, aby ser się stopił.
Posmaruj glazurą balsamiczną i ciesz się smakiem!
Autor: Bryan Edwards – Moody smakosz Tulsa