Gorący Wędzony pozłacany leszcz I risotto z przegubem
Leniwa pozłacane jest tak przyciągające wzrok, a ostatnim na rynku w piątek błagał o wędzone na gorąco.
Ingredients
Wyleczyć:
700 g dorady złocistej
50 g soli morskiej
25 g cukru naturalnego
(porcja dla 4)
duża szalotka
duży ząbek czosnku
65 g masła
300 g ryżu do risotto
250 ml białego wina
Sól i pieprz
Duża garść młodych liści szpinaku
4 posiekane, dojrzałe, świeże pomidory
tuzin dużych przegrzebków
Preparation
Zawsze mam ochotę spróbować czegoś nowego i szczerze mówiąc, nigdy nie słyszałem, żeby ktoś palił doradę – choć jestem pewien, że niektórzy tak, bo okazała się rewelacyjna w swojej delikatnej, czysto białej, soczystej drodze. Zdecydowanie wolę wędzić ryby w całości; ze skórą, głową itp. Miąższ zachowuje wówczas oleje i soki, a aromat dymu nie przyćmiewa słodyczy ryby.
Aby leczyć i palić
Dla mnie 700 g dorady złocistej Zmieszałem 50 g soli morskiej z 25 g naturalnego cukru i nacieramy rybę wewnątrz i na zewnątrz, pozostawiając ją w misce ze stali nierdzewnej na pół godziny.
Ustawiłem Bradley Smoker z dużą ilością Olcha biszkiety w stosie i temperaturę w szafce do 110°C/220°F.
Dokładnie opłucz rybę i osusz ręcznikiem kuchennym wewnątrz i na zewnątrz. Ułożyć na drucianej kratce, przełożyć do Bradleya i wędzić 2 godziny, do tego czasu ryba jest już całkowicie złocista i idealnie wędzona na gorąco!
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia przed przykryciem i schładzaniem.
Służy 4
Z dorady zdejmij skórę i ostrożnie usuń płatki rybne z ości na talerz, odłóż na bok, przykryj i poczekaj, aż osiągną temperaturę pokojową.
Obierz i drobno posiekaj a duża szalotka i a duży ząbek czosnku i dodaj do dużej patelni z sauté 40 g masła - smaż bardzo delikatnie przez 3 minuty, aż zmięknie, ale nie zmieni koloru, teraz dodaj 300 g ryżu do risotto i mieszamy, aż pokryje się masłem.
Zwiększ ogień i dodaj 250 ml białego winadelikatnie mieszając aż do wchłonięcia przez ryż.
Po wchłonięciu zacznij dodawać a dobre zarybieniechochelką na raz, aż ryż będzie prawie miękki.
Doprawić do smaku sól i pieprz i dodaj duża garść młodych liści szpinaku I 4 posiekane, dojrzałe, świeże pomidory.
Kontynuuj mieszanie, a gdy szpinak zwiędnie, zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Wyczyść A tuzin dużych przegrzebków i osusz. Dopraw z sól i pieprz.
Rozgrzej patelnię do gorącego dymu, wrzuć 25 g masła a gdy się roztopi i spieni, wrzucaj przegrzebki jeden po drugim do masła - gdy już wszystkie zostaną starannie ułożone, czas je po kolei obrócić.
Powinny być złociste i smażone z każdej strony nie dłużej niż minutę.
Rozłóż risotto pomiędzy ogrzanymi miskami i posyp przegrzebkami oraz płatkami wędzonej na gorąco dorady.
Podawać z cząstkami cytryny.
Olcha
drewno
Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.
Shop Now