Hot Smoked Trout with Spinach Pancakes & Horseradish Crème Fraiche

Gorący Wędzony pstrąg z pancakes ze szpinakiem i kremem chrzanowym fraiche

Sandra Tate

Pstrąg wędzony na gorąco jest pyszny na śniadanie lub wykonany w delikatnym paszterze, ale przy tej okazji postanowiłem go dobrze wykorzystać w tym ładnym i smacznym, brunchowym daniu.

Ingredients

(porcja dla 4)

Solanka:

2 średniej wielkości świeże pstrągi

30 g soli

20 g jasnego brązowego cukru

500 ml zimnej wody

Naleśniki:

4 wędzone filety z pstrąga (patrz wyżej)

200 g młodego szpinaku, umytego, blanszowanego, odciśniętego i posiekanego

3 cebule dymki, przycięte i drobno pokrojone

225 g mąki zwykłej

1 łyżka proszku do pieczenia

300 ml mleka

2 jajka

30 g roztopionego masła

1 łyżeczka soli

czarny pieprz

olej lub masło do smażenia

Służyć:

Wymieszaj 4 łyżki crème fraiche z chrzanem do smaku i odrobiną posiekanego szczypiorku

Preparation

Najpierw poprosiłem sprzedawcę ryb o uprzejme filetowanie  2 średniej wielkości świeże pstrągi. Mieszając, przygotuj lekką solankę 30 g soli, 20 g jasnego brązowego cukru I 500 ml zimnej wody i pozostaw w nim zanurzone filety na ok 30 minut.

Wyjmij, opłucz i całkowicie osusz na papierze kuchennym, a następnie pozostaw do wyschnięcia na kolejną godzinę na drucianej kratce Bradley - będą już lekko lepkie.

Dodaj kilka biszkietów klonowych lub olchowych do stosu Bradley i ustaw go 75°C/170°F następnie wędź filety 1 godzina (dodatkowe pół godziny więcej, jeśli wolisz bardziej wędzony smak).

Usuń i odłóż na bok.

Metoda:

Przygotuj ciasto naleśnikowe, wsypując do miski mąkę, sól, mielony czarny pieprz i proszek do pieczenia.

Zrób w środku wgłębienie i wbij jajka.

Dodajemy połowę mleka i zaczynamy wyrabiać ciasto, następnie dodajemy resztę mleka i roztopione masło i mieszamy na gładką masę.

Dodać posiekany szpinak i cebulę dymkę, wymieszać.

Rozgrzej ciężką patelnię na średnim ogniu.

Dodaj odrobinę oliwy z oliwek lub kawałek masła, a następnie małą łyżkę mieszanki naleśnikowej.

Gdy pojawią się bąbelki, czas obrócić naleśnik.

Gdy z obu stron usmażą się na złoto, przełóż je na talerz w nagrzanym piekarniku i kontynuuj pieczenie, aż masa będzie gotowa.

W zależności od wielkości naleśników, które robisz (i oczywiście od wielkości patelni), możesz zjeść 2-3 na raz.

Jeśli usmażysz naleśniki o średnicy około 7 cm, na osobę wyjdą 3 naleśniki.

Na koniec ułóż spiralnie po trzy naleśniki na każdym talerzu, na wierzch połóż płatkowany filet na osobę i wykończ kroplą chrzanowego crème fraiche.

Podawać jeszcze ciepłe.

Klon
 Drewno

Bisquettes klonowy dla palaczy Bradley

Dzięki lekko wędzonemu, słodkiemu i subtelnemu smakowi Maple Bisquettes doskonale nadają się do wędzenia indyków oraz wzmacniania smaku drobiu i ptactwa łownego.

Shop Now