Gorący Wędzony pstrąg z pancakes ze szpinakiem i kremem chrzanowym fraiche
Pstrąg wędzony na gorąco jest pyszny na śniadanie lub wykonany w delikatnym paszterze, ale przy tej okazji postanowiłem go dobrze wykorzystać w tym ładnym i smacznym, brunchowym daniu.
Ingredients
(porcja dla 4)
Solanka:
2 średniej wielkości świeże pstrągi
30 g soli
20 g jasnego brązowego cukru
500 ml zimnej wody
Naleśniki:
4 wędzone filety z pstrąga (patrz wyżej)
200 g młodego szpinaku, umytego, blanszowanego, odciśniętego i posiekanego
3 cebule dymki, przycięte i drobno pokrojone
225 g mąki zwykłej
1 łyżka proszku do pieczenia
300 ml mleka
2 jajka
30 g roztopionego masła
1 łyżeczka soli
czarny pieprz
olej lub masło do smażenia
Służyć:
Wymieszaj 4 łyżki crème fraiche z chrzanem do smaku i odrobiną posiekanego szczypiorku
Preparation
Najpierw poprosiłem sprzedawcę ryb o uprzejme filetowanie 2 średniej wielkości świeże pstrągi. Mieszając, przygotuj lekką solankę 30 g soli, 20 g jasnego brązowego cukru I 500 ml zimnej wody i pozostaw w nim zanurzone filety na ok 30 minut.
Wyjmij, opłucz i całkowicie osusz na papierze kuchennym, a następnie pozostaw do wyschnięcia na kolejną godzinę na drucianej kratce Bradley - będą już lekko lepkie.
Dodaj kilka biszkietów klonowych lub olchowych do stosu Bradley i ustaw go 75°C/170°F następnie wędź filety 1 godzina (dodatkowe pół godziny więcej, jeśli wolisz bardziej wędzony smak).
Usuń i odłóż na bok.
Metoda:
Przygotuj ciasto naleśnikowe, wsypując do miski mąkę, sól, mielony czarny pieprz i proszek do pieczenia.
Zrób w środku wgłębienie i wbij jajka.
Dodajemy połowę mleka i zaczynamy wyrabiać ciasto, następnie dodajemy resztę mleka i roztopione masło i mieszamy na gładką masę.
Dodać posiekany szpinak i cebulę dymkę, wymieszać.
Rozgrzej ciężką patelnię na średnim ogniu.
Dodaj odrobinę oliwy z oliwek lub kawałek masła, a następnie małą łyżkę mieszanki naleśnikowej.
Gdy pojawią się bąbelki, czas obrócić naleśnik.
Gdy z obu stron usmażą się na złoto, przełóż je na talerz w nagrzanym piekarniku i kontynuuj pieczenie, aż masa będzie gotowa.
W zależności od wielkości naleśników, które robisz (i oczywiście od wielkości patelni), możesz zjeść 2-3 na raz.
Jeśli usmażysz naleśniki o średnicy około 7 cm, na osobę wyjdą 3 naleśniki.
Na koniec ułóż spiralnie po trzy naleśniki na każdym talerzu, na wierzch połóż płatkowany filet na osobę i wykończ kroplą chrzanowego crème fraiche.
Podawać jeszcze ciepłe.
Klon
Drewno
Dzięki lekko wędzonemu, słodkiemu i subtelnemu smakowi Maple Bisquettes doskonale nadają się do wędzenia indyków oraz wzmacniania smaku drobiu i ptactwa łownego.
Shop Now