Wędzony Stevena Raichlena Koktajl z krewetek Z przepisem dotyczącym sosu koktajlowego z pinezją chipotle
Ten przepis na krewetkę nie różni się bardzo od wielu innych, które widzieliście wcześniej. Ale jeśli chcesz zmienić swój przeciętny przepis z dobrego na świetny, po prostu wypróbuj tę wędzoną wersję. Służy 6 jako przystawka.
Ingredients
Na krewetki i marynatę:
1 ½ funta krewetek jumbo, obranych i oczyszczonych
2 łyżki posiekanej świeżej kolendry lub pietruszki
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka mielonego chili z puszki plus 1 łyżeczka soku adobo
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 łyżki świeżego soku z limonki
Sól gruboziarnista (koszerna lub morska) i grubo mielony czarny pieprz
Sos koktajlowy Chipotle-Ananas:
1 szklanka ketchupu
6 łyżek świeżego soku ananasowego
2 łyżki świeżego soku z limonki
1 łyżka sosu Worcestershire
1 do 2 chili chipotle, posiekanych, plus 1 do 2 łyżeczek soku z puszki
Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Będziesz także potrzebować: Bisquettes do palenia Bradley; szaszłyki bambusowe
Preparation
Przygotuj krewetki i marynatę:
Do miski miksującej włóż krewetki, kolendrę, czosnek, posiekany chipotle z sokami, oliwą z oliwek, sokiem z limonki, solą i pieprzem, wymieszaj.
Pozostawić do marynowania na 15 minut.
W międzyczasie przygotuj sos koktajlowy Chipotle-Ananas:
W małej misce wymieszaj ketchup, sok ananasowy, sok z limonki, sos Worcestershire, posiekane chipotle i puszkę soków.
Doprawić solą i czarnym pieprzem.
Przełożyć do atrakcyjnej miski do serwowania.
Ustaw swoją wędzarnię Bradley Digital Smoker zgodnie z instrukcjami producenta i rozgrzej ją do 250 stopni.
Odcedź krewetki, wyrzuć marynatę i nawlecz na bambusowe szaszłyki.
Wędzić krewetki, aż zbrązowieją dymem i gotować przez około 30 minut.
Schłodź lub podawaj od razu z sosem koktajlowym Chipotle-Ananas.
Przepis autorstwa: Stevena Raichlena