Smoked Smelt Recipe

Wędzony Stynka Przepis



Chociaż małe, pachnące są bardzo smaczne i ładnie pali. Użyj Bisquettes mieszanki olmy, klonu lub Pacyfiku i utrzymuj je na niskim i powolnym.

Ingredients

1 funt oczyszczonego smrodu

2 szklanki wody

2 szklanki soku jabłkowego

2 łyżki grubej soli koszernej

¼ szklanki brązowego cukru

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka czosnku w proszku

1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka papryki

1 łyżeczka pieprzu cayenne

Bisquettes o smaku Bradleya (mieszanka klonu, olchy lub pacyfiku)

Preparation

Wymieszaj wodę i sok jabłkowy z solą, cukrem i przyprawami, aż sól i brązowy cukier się rozpuszczą.

Dynię włożyć do naczynia i zalać solanką. Wymieszaj i przykryj plastikową folią. Włóż rybę do lodówki i pozostaw ją w marynacie na 4-6 godzin.

Dokładnie opłucz rybę i połóż ją na ruszcie wędzarni. Umieść stynę w chłodnym, suchym miejscu na 30–45 minut, aby na zewnętrznej powierzchni ryby utworzyła się błonka. Aby przyspieszyć proces, można zastosować wentylator.

Ustaw wędzarnię na 200°F, używając Bisquettes Bradley Flavour Bisquettes w mieszance klonu, olchy lub pacyfiku.

Wędź stynę przez około 3-4 godziny lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 50°C.