Wędzony Stynka Przepis
Chociaż małe, pachnące są bardzo smaczne i ładnie pali. Użyj Bisquettes mieszanki olmy, klonu lub Pacyfiku i utrzymuj je na niskim i powolnym.
Ingredients
1 funt oczyszczonego smrodu
2 szklanki wody
2 szklanki soku jabłkowego
2 łyżki grubej soli koszernej
¼ szklanki brązowego cukru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka czosnku w proszku
1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1 łyżka papryki
1 łyżeczka pieprzu cayenne
Bisquettes o smaku Bradleya (mieszanka klonu, olchy lub pacyfiku)
Preparation
Wymieszaj wodę i sok jabłkowy z solą, cukrem i przyprawami, aż sól i brązowy cukier się rozpuszczą.
Dynię włożyć do naczynia i zalać solanką. Wymieszaj i przykryj plastikową folią. Włóż rybę do lodówki i pozostaw ją w marynacie na 4-6 godzin.
Dokładnie opłucz rybę i połóż ją na ruszcie wędzarni. Umieść stynę w chłodnym, suchym miejscu na 30–45 minut, aby na zewnętrznej powierzchni ryby utworzyła się błonka. Aby przyspieszyć proces, można zastosować wentylator.
Ustaw wędzarnię na 200°F, używając Bisquettes Bradley Flavour Bisquettes w mieszance klonu, olchy lub pacyfiku.
Wędź stynę przez około 3-4 godziny lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 50°C.