Maui Hickory palił Arctic Char Przepis
Niedawno dostałem palacza cyfrowego Bradleya. Od tego czasu zaopatrzyłem się w zamrażarkę wszystkim, co myślę, że będzie świetne palenie. Po obejrzeniu całego połowy arktycznego char w lokalnym sklepie spożywczym postanowiłem skorzystać i sprawdzić, czy będzie tak dobrze wędzony, jak myślałem. Nie zawiodłem się. Wędzony char jest tak dobry, jak każdy wędzony łosoś, który miałem. Ten przepis świetnie działa również z pstrągiem tęczowym, łososiem Coho i Pickerel.
Ingredients
Składniki solanki:
4 szklanki wody
⅓ Kubek soli koszernej
1 szklanka brązowego cukru
¾ Filiżanka brzoskwiniowego sznapsa
Inne składniki:
Oryginalny sos marynatowy do żeberek Maui
Zmielony czarny pieprz
Hikorowe biszkiety
Preparation
Pokrój zwęglenie na kawałki o szerokości 2 cali i zalej solą skórką do góry na 10-12 godzin.
Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem i odłożyć na drucianą kratkę w chłodne miejsce. Odstaw na 2-3 godziny.
Posmaruj rybę Marynata na żeberka Maui. Dodaj świeżo zmielony czarny pieprz według własnych upodobań.
Osobiście stosowałem biszkiety Hickory i zacząłem wędzić rybę w ilości 150°F przez 2 godziny, po pierwszej godzinie ponownie smarując rybę marynatą do żeberek Maui. Zwiększ do 160°F na 2 godziny. Skończ na 170°F przez 1 do 2 godzin, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 130/140°F.
Wyjmij z wędzarni i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej (około 1 godziny) przed zapakowaniem próżniowym.