Wędzony klon Tuńczyk Przepis
Ciemne mięso tuńczyka będzie różowe, nawet gdy będzie w pełni ugotowane, a to mięso będzie smakowało trochę jak utwardzona szynka.
Możesz użyć dowolnego rozmiaru ryb lub mieszać różne rozmiary tuńczyka. Cały tuńczyk, niezależnie od wielkości, może być przetwarzany w tym samym pojemniku utwardzającym. Rozmiary nie są ważne, ponieważ ilość wyleczenia jest mierzona i stosowana do każdej ryby, zgodnie z jego wagą.
Ingredients
Kuracja i przyprawa na 2,25 kg tuńczyka:
3 łyżki (45 ml) Bradley Maple Cure (nie używaj więcej niż podana ilość).
1 łyżeczka (5 ml) proszku cebulowego
1 łyżeczka (5 ml) czosnku w proszku
1 łyżeczka (5 ml) oregano
1 łyżeczka (5 ml) białego pieprzu
1 łyżeczka (5 ml) papryki
4 łyżeczki (20 ml) syropu klonowego
½ Łyżeczka (2,5 ml) pietruszki
1 szklanka wody
Notatka:
Jeśli mięso waży więcej lub mniej niż 5 funtów (2,25 kg), ilość zastosowanej mieszanki peklującej musi być proporcjonalna do tej masy. Na przykład, jeśli waga mięsa wynosi 2½ funtów (1,15 kg), wówczas każdy składnik, w tym Bradley Cure, należy przeciąć na pół.
Preparation
Opłucz i oczyść rybę, a następnie odsącz ją na durszlaku.
Przygotuj odpowiednią ilość kuracji, dostosowaną do wagi ryby. (Jeśli peklujesz więcej niż jedną rybę, przygotuj odpowiednią ilość dla każdej ryby.)
Nałóż kurację na rybę w plastikowym pojemniku. Upewnij się, że wszystkie ryby są zanurzone.
Tuńczyka należy przechowywać w lodówce przez co najmniej 2-3 dni. Raz dziennie w tym okresie pocierać wszystkie powierzchnie w celu ponownego rozprowadzenia utwardzenia (remontu). Ustaw temperaturę lodówki w zakresie od 34°F do 40°F (2,2°C do 4,4°C).
Pod koniec peklowania rybę bardzo dobrze opłucz w chłodnej wodzie i osusz ręcznikiem papierowym.
Przechowuj go w lodówce przez noc
Suszenie i wędzenie:
Następnego ranka będziesz musiał ustawić wędzarnię, aby dokończyć suszenie tuńczyka. Rozgrzej go do około 140°F (60°C).
Suszyć rybę w wędzarni w temperaturze 140°F (60°C).
Gdy skóra będzie sucha w dotyku (około godziny), wędź ją na zimno przez 3 godziny w temperaturze 85°F (30°C) lub w możliwie najniższej temperaturze. Zapewni to łagodny smak dymu. Jeśli wolisz mocniejszy smak dymu, wędź tuńczyka przez około 6 godzin.
Wędzić gorącym dymem w temperaturze 63°C, aż ryba nabierze pięknego czerwonawo-brązowego koloru (prawdopodobnie jeszcze dwie godziny).
Przechowywać w lodówce przez noc lub kilka dni, a następnie włożyć do torebek i zamrozić, aby mięso mogło osiąść.
Uwaga: Jeśli smak soli jest zbyt łagodny, następnym razem, gdy będziesz robić ten produkt, dodaj do listy składników około 1 łyżeczkę soli. Jeśli smak soli jest zbyt mocny, zmniejsz ilość Bradley Cure o około 1 łyżeczkę.