Smoked Steelhead and Walleye Recipe

Wędzony Steelhead i Walleye Przepis



Co powiesz na świetny przepis na wędzonego stalowego i walleye? Ale możesz użyć dowolnej ryby, którą lubisz. Jest bardzo pyszny, bardzo prosty i ładny dowód. W zależności od ilości ryb być może będziesz musiał zrobić więcej niż jedną partię tej solanki.

Aby uzyskać najlepsze wyniki, pozwól rybom „starzeć” w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Umożliwi to pełne połączenie dymu i innych smaków. Filety będą przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie i zamrożone co najmniej sześć miesięcy.

Użyj Bisquettes Apple lub Cherry, aby je palić.

Ingredients

⅓ szklanki brązowego cukru

¼ szklanki soli niejodowanej

1 szklanka sosu sojowego Kikkoman

1 szklanka wody

1 szklanka białego wina

½ łyżeczki czosnku w proszku

½ łyżeczki proszku cebulowego

½ łyżeczki czarnego pieprzu

½ łyżeczki Tabasco lub pieprzu cayenne lub obu. KUPA ŚMIECHU! W zależności od osobistych preferencji.

Preparation

Wszystkie utwardzone składniki wymieszać ze schłodzonym winem i zimną wodą.

Rybę włóż do szklanego lub plastikowego pojemnika i zalej solanką.

Moczyć przez 8 godzin lub przez noc w lodówce.

Wyjmij i pozostaw do wyschnięcia na kratce. Pomocne jest umieszczenie na nich dmuchawy.

Pozostawić do wyschnięcia na powietrzu na dwie godziny lub do momentu uformowania się błonki. Będzie lepki w dotyku.

Zastosuj dwie godziny dymu; najlepiej jabłko lub wiśnia.

Kontynuuj smażenie, aż filety osiągną odpowiednią konsystencję.

Najlepiej zacząć od niższych temperatur i zwiększać je. W większości przypadków zapobiegnie to tworzeniu się małych bąbelków. Jeśli nie, po prostu je wytrzyj. Niektóre ryby mają po prostu za dużo oleju.

Temperatura i procedura palenia:

Rozpocznij od 110°F (43°C) przez pierwszą godzinę;

Zwiększ temperaturę do 140°F (60°C) na 1 godzinę;

Zakończ w temperaturze 155°F (80°C), aż ryba osiągnie wewnętrzną temperaturę 140°F (60°C) lub preferowaną konsystencję.