Wędzony Steelhead i Walleye Przepis
Co powiesz na świetny przepis na wędzonego stalowego i walleye? Ale możesz użyć dowolnej ryby, którą lubisz. Jest bardzo pyszny, bardzo prosty i ładny dowód. W zależności od ilości ryb być może będziesz musiał zrobić więcej niż jedną partię tej solanki.
Aby uzyskać najlepsze wyniki, pozwól rybom „starzeć” w lodówce przez co najmniej 24 godziny. Umożliwi to pełne połączenie dymu i innych smaków. Filety będą przechowywać w lodówce przez dwa tygodnie i zamrożone co najmniej sześć miesięcy.
Użyj Bisquettes Apple lub Cherry, aby je palić.
Ingredients
⅓ szklanki brązowego cukru
¼ szklanki soli niejodowanej
1 szklanka sosu sojowego Kikkoman
1 szklanka wody
1 szklanka białego wina
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki proszku cebulowego
½ łyżeczki czarnego pieprzu
½ łyżeczki Tabasco lub pieprzu cayenne lub obu. KUPA ŚMIECHU! W zależności od osobistych preferencji.
Preparation
Wszystkie utwardzone składniki wymieszać ze schłodzonym winem i zimną wodą.
Rybę włóż do szklanego lub plastikowego pojemnika i zalej solanką.
Moczyć przez 8 godzin lub przez noc w lodówce.
Wyjmij i pozostaw do wyschnięcia na kratce. Pomocne jest umieszczenie na nich dmuchawy.
Pozostawić do wyschnięcia na powietrzu na dwie godziny lub do momentu uformowania się błonki. Będzie lepki w dotyku.
Zastosuj dwie godziny dymu; najlepiej jabłko lub wiśnia.
Kontynuuj smażenie, aż filety osiągną odpowiednią konsystencję.
Najlepiej zacząć od niższych temperatur i zwiększać je. W większości przypadków zapobiegnie to tworzeniu się małych bąbelków. Jeśli nie, po prostu je wytrzyj. Niektóre ryby mają po prostu za dużo oleju.
Temperatura i procedura palenia:
Rozpocznij od 110°F (43°C) przez pierwszą godzinę;
Zwiększ temperaturę do 140°F (60°C) na 1 godzinę;
Zakończ w temperaturze 155°F (80°C), aż ryba osiągnie wewnętrzną temperaturę 140°F (60°C) lub preferowaną konsystencję.