Smoked Trout in a Wet Brine

Wędzony Pstrąg Z przepisem mokrej solanki



Istnieje kilka różnych sposobów przyprawu lub przygotowywania ryb do palenia. Możesz po prostu przyprawić rybę, a następnie wrzucić ją prosto do palacza. Jest to również powszechne dla solanki, marynowania lub leczenia ryb. Niektóre osoby używają suchej solanki soli, cukru i przypraw, podczas gdy inne wolą mokrą solankę. Ta mokra solanka wytwarza bardzo wilgotną rybę, która nie jest obezwładniona przyprawami i jest równomiernie przyprawiona. To naprawdę miłe.

Ingredients

2 Filety z pstrąga tęczowego, bez kości

8 szklanek wody

¼ szklanki grubej soli koszernej

⅓ szklanki białego cukru

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka sosu sriracha

1 łyżka czosnku w proszku

1 łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

1 łyżka papryki

1 łyżeczka tymianku

Bisquettes o smaku Bradleya – klon, olcha lub pacyfik

Preparation

Wymieszaj wodę z całą solą, cukrem i przyprawami, aż sól i cukier się rozpuszczą.

Następnie ułóż rybę skórą do dołu w naczyniu i zalej solanką. Obróć rybę kilka razy i przykryj naczynie folią spożywczą. Włóż rybę do lodówki i pozostaw ją w marynacie na 8-10 godzin.

Rybę dokładnie opłucz i połóż na ruszcie wędzarni. Umieść pstrąga w chłodnym, suchym miejscu na 1 godzinę, aby na zewnętrznej powierzchni ryby utworzyła się błonka. Aby przyspieszyć proces, można zastosować wentylator.

Ustaw wędzarnię na 180°F, używając biszkietów z drewna klonowego, olchowego lub z mieszanki pacyficznej.

Wędź rybę przez około 3-4 godziny lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 50°C.

Przez Steve Cylka