Gorący wędzony Łosoś z farbą z przegubu zatoki Przepis z czytelnikiem TED
Szukasz dania pełnego smaku? Nie szukaj dalej niż ten przepis na gorącego wędzonego łososia, który łączy dymną dobroć z mżawką bourbona Jima Bean, aby stworzyć naprawdę niezapomniany posiłek.
Ingredients
1 kawałek świeżego łososia (około 3-4 funtów), bez kości i skóry
2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu
1 Pęczek świeżego koperku, opłukany z nadmiaru piasku i żwiru i osuszony papierowymi ręcznikami
½ filiżanki + kropla bourbona Jim Beam
½ szklanki soli koszernej
½ szklanki brązowego cukru
2 szklanki przegrzebków (wskazówka: świeże są zawsze najlepsze!)
2 Zielone cebule
Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 Cytryna
¼ szklanki miodu
Temperatura wędzarni: 180°F
Smak Bisquette: olcha, klon lub beczka po whisky
Czas palenia: 2 do 3 godzin
1 stojak na wędzarnię Bradley
1 Duża miska
1 Zgrzyt
Preparation
Przytnij łososia, odcinając głowę i ogon ryby, aby wyrównać kawałek. Odetnij miąższ z brzucha łososia (mięso z brzucha zachowaj do innego użytku).
Połóż przyciętego łososia w kwadraty na dużej patelni foliowej, skórą do dołu. Zciśnij mięso łososia, aby było puszyste. Wierzch łososia natrzyj obficie mielonym czarnym pieprzem, wpychając go w mięso tak, aby dobrze przylegał. Wierzch łososia posyp świeżym koperkiem i polej ok ½ na to filiżanka bourbona Jim Beam.
W małej misce połącz sól i cukier. Posyp suchymi składnikami koperek bourbon z boku łososia. Skropić bourbonem Jim Beam. Przykryj folią spożywczą, a następnie połóż kolejną folię na wierzchu łososia. Dodaj coś ciężkiego na górną patelnię, aby obciążyć łososia. Usmażonego łososia włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na 24 godziny.
Gdy łosoś zastygnie, wyjmij go z lodówki. Usuń mieszaninę koperku, soli i cukru z wierzchu łososia i opłucz łososia pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i włóż z powrotem do lodówki bez przykrycia, aby łosoś mógł wyschnąć na powietrzu przez około 2 godziny.
Teraz czas na palenie:
Ustaw wędzarnię Bradley zgodnie z instrukcjami producenta i ustaw temperaturę wędzarni na 50°F.
Za pomocą ostrego noża wykonaj nacięcie wzdłuż łososia, zaczynając od jednej strony. Chcesz wyciąć bok łososia, aby zrobić dużą kieszeń. Połóż na stojaku i odłóż na bok.
Przegrzebki laurowe włóż do dużej miski. Używając płaskiej strony noża lub wałka do ciasta, rozgnieć zieloną cebulę, aby wydobyć słodki sok z cebuli. Grubo posiekaj i dodaj do przegrzebków. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Za pomocą tarnika lub tarki zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do przegrzebków. Wyciśnij sok z cytryny na przegrzebki. Dobrze wymieszaj.
Równomiernie połóż mieszaninę przegrzebków na przeciętej stronie łososia motylkowego. Dopraw wierzchnią warstwę łososia czarnym pieprzem i odrobiną soli. Złóż górną klapę, mocno dociskając, aby utworzyć „kłodę” łososia nadziewanego przegrzebkami.
Włóż łososia do wędzarni i wędź przez około 2-3 godziny lub do momentu, aż łosoś i przegrzebki będą ugotowane (temperatura wewnętrzna 55°F). Na ostatnie 30 minut wędzenia posmaruj łososia miodem. Wyjmij z wędzarni i odstaw na 5 minut. Pokrój i podawaj. Uwaga: proponuję podawać z prostą sałatką z ogórków.