alt="prawn stuffed salmon"

Gorący wędzony Łosoś z farbą z przegubu zatoki Przepis z czytelnikiem TED



Szukasz dania pełnego smaku? Nie szukaj dalej niż ten przepis na gorącego wędzonego łososia, który łączy dymną dobroć z mżawką bourbona Jima Bean, aby stworzyć naprawdę niezapomniany posiłek.

Ingredients

1 kawałek świeżego łososia (około 3-4 funtów), bez kości i skóry

2 łyżki grubo zmielonego czarnego pieprzu

1 Pęczek świeżego koperku, opłukany z nadmiaru piasku i żwiru i osuszony papierowymi ręcznikami

½ filiżanki + kropla bourbona Jim Beam

½ szklanki soli koszernej

½ szklanki brązowego cukru

2 szklanki przegrzebków (wskazówka: świeże są zawsze najlepsze!)

2 Zielone cebule

Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1 Cytryna

¼ szklanki miodu

Temperatura wędzarni: 180°F

Smak Bisquette: olcha, klon lub beczka po whisky

Czas palenia: 2 do 3 godzin

1 stojak na wędzarnię Bradley

1 Duża miska

1 Zgrzyt

Preparation

Przytnij łososia, odcinając głowę i ogon ryby, aby wyrównać kawałek. Odetnij miąższ z brzucha łososia (mięso z brzucha zachowaj do innego użytku).

Połóż przyciętego łososia w kwadraty na dużej patelni foliowej, skórą do dołu. Zciśnij mięso łososia, aby było puszyste. Wierzch łososia natrzyj obficie mielonym czarnym pieprzem, wpychając go w mięso tak, aby dobrze przylegał. Wierzch łososia posyp świeżym koperkiem i polej ok ½ na to filiżanka bourbona Jim Beam.

W małej misce połącz sól i cukier. Posyp suchymi składnikami koperek bourbon z boku łososia. Skropić bourbonem Jim Beam. Przykryj folią spożywczą, a następnie połóż kolejną folię na wierzchu łososia. Dodaj coś ciężkiego na górną patelnię, aby obciążyć łososia. Usmażonego łososia włóż do lodówki i pozostaw do zamarynowania na 24 godziny.

Gdy łosoś zastygnie, wyjmij go z lodówki. Usuń mieszaninę koperku, soli i cukru z wierzchu łososia i opłucz łososia pod zimną wodą. Osusz ręcznikiem papierowym i włóż z powrotem do lodówki bez przykrycia, aby łosoś mógł wyschnąć na powietrzu przez około 2 godziny.

Teraz czas na palenie:

Ustaw wędzarnię Bradley zgodnie z instrukcjami producenta i ustaw temperaturę wędzarni na 50°F.

Za pomocą ostrego noża wykonaj nacięcie wzdłuż łososia, zaczynając od jednej strony. Chcesz wyciąć bok łososia, aby zrobić dużą kieszeń. Połóż na stojaku i odłóż na bok.

Przegrzebki laurowe włóż do dużej miski. Używając płaskiej strony noża lub wałka do ciasta, rozgnieć zieloną cebulę, aby wydobyć słodki sok z cebuli. Grubo posiekaj i dodaj do przegrzebków. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Za pomocą tarnika lub tarki zetrzyj skórkę z cytryny i dodaj ją do przegrzebków. Wyciśnij sok z cytryny na przegrzebki. Dobrze wymieszaj.

Równomiernie połóż mieszaninę przegrzebków na przeciętej stronie łososia motylkowego. Dopraw wierzchnią warstwę łososia czarnym pieprzem i odrobiną soli. Złóż górną klapę, mocno dociskając, aby utworzyć „kłodę” łososia nadziewanego przegrzebkami.

Włóż łososia do wędzarni i wędź przez około 2-3 godziny lub do momentu, aż łosoś i przegrzebki będą ugotowane (temperatura wewnętrzna 55°F). Na ostatnie 30 minut wędzenia posmaruj łososia miodem. Wyjmij z wędzarni i odstaw na 5 minut. Pokrój i podawaj. Uwaga: proponuję podawać z prostą sałatką z ogórków.