Klon wyleczył wędzony Łosoś Przepis
Tradycyjny przepis od Kanady i Alaski do Norwegii, ten przepis na wędzonego łososia wyleczony klonem jest zawsze zwycięzcą grilla! Z złożoną słodyczą syropu klonowego (nie prosty profil smaku, taki jak cukier) ten przepis dodaje aromatyczny smak, który świetnie pasuje do bogactwa łososia.
Ingredients
1 Duży filet z łososia
Solanka:
1 litr (1 kwarta) wody
125 ml (½ c) sól
125 ml (½ c) syrop klonowy
60 ml (¼ c) rum bursztynowy lub ciemny
60 ml (¼ c) sok z cytryny
10 Całe goździki
10 Całe jagody ziela angielskiego
1 liść laurowy
Preparation
W średniej wielkości misce wymieszaj wszystkie składniki solanki.
Filet z łososia ułożyć w niemetalowym naczyniu i zalać solanką.
Upewnij się, że ryba jest całkowicie zanurzona w solance.
Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Wyjmij łososia z solanki i osusz ręcznikiem papierowym.
Łososia ułożyć skórą do dołu na stojaku wędzarniczym i pozostawić do wyschnięcia na około godzinę.
Metoda palenia:
Rozgrzej wędzarnię Bradley do temperatury od 65°C do 95°C (150°F do 200°F).
Używając biszkietów o smaku klonowym, wędz i gotuj łososia przez około 1-1/2 godziny.
Służyć:
Podawać z dzikim ryżem i smażonymi mieszanymi warzywami lub zmieszać z równą ilością serka śmietankowego, aby uzyskać pyszny smarowidło.