Klon wyleczył wędzony Łosoś Przepis



Tradycyjny przepis od Kanady i Alaski do Norwegii, ten przepis na wędzonego łososia wyleczony klonem jest zawsze zwycięzcą grilla! Z złożoną słodyczą syropu klonowego (nie prosty profil smaku, taki jak cukier) ten przepis dodaje aromatyczny smak, który świetnie pasuje do bogactwa łososia.

Ingredients

1 Duży filet z łososia

Solanka:

1 litr (1 kwarta) wody

125 ml (½ c) sól

125 ml (½ c) syrop klonowy

60 ml (¼ c) rum bursztynowy lub ciemny

60 ml (¼ c) sok z cytryny

10 Całe goździki

10 Całe jagody ziela angielskiego

1 liść laurowy

Preparation

W średniej wielkości misce wymieszaj wszystkie składniki solanki.

Filet z łososia ułożyć w niemetalowym naczyniu i zalać solanką.

Upewnij się, że ryba jest całkowicie zanurzona w solance.

Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej dwie godziny.

Wyjmij łososia z solanki i osusz ręcznikiem papierowym.

Łososia ułożyć skórą do dołu na stojaku wędzarniczym i pozostawić do wyschnięcia na około godzinę.

Metoda palenia:

Rozgrzej wędzarnię Bradley do temperatury od 65°C do 95°C (150°F do 200°F).

Używając biszkietów o smaku klonowym, wędz i gotuj łososia przez około 1-1/2 godziny.

Służyć:

Podawać z dzikim ryżem i smażonymi mieszanymi warzywami lub zmieszać z równą ilością serka śmietankowego, aby uzyskać pyszny smarowidło.