Smoked Citrus Salmon Recipe

Wędzony Łosoś cytrusowy



Połącz łososia w ziołach na kremową skórkę, która z pewnością zadowoli każdego zjadacza, młodego lub starego.

Ingredients

2 Świeże filety z łososia

1 łyżeczka proszku cebulowego

1 łyżeczka czosnku w proszku

1 łyżeczka nasion selera

1 łyżeczka wędzonej papryki

1 łyżeczka mieszanki ziaren pieprzu

1 łyżeczka soli morskiej

1 Pomarańczowy

Jeden pęczek świeżej pietruszki

1 łyżeczka brązowego cukru

4 łyżki masła

Użyte wyposażenie:

P10 Bradley Palacz

Maty nieprzywierające Bradley Smoker

Ustawienia palacza Bradley:

Drewno: Wiśnia

Temperatura: 226°F

Timer dymu: 60 minut

Timer: 45–60 minut

Preparation

Ustaw wędzarnię Bradley Smoker na wymienione ustawienia i ustaw timer na 45 minut.

Kupując łososia, poproś o usunięcie ości, dzięki czemu nie będziesz musiał się z nimi bawić. Jeśli łosoś ma ości, usuń je przed pójściem dalej.

Czas przyprawić mięso. W pustej butelce po przyprawach wymieszaj brązowy cukier, sól morską (mieloną), pieprz (mielony), nasiona selera, czosnek w proszku, wędzoną paprykę i cebulę w proszku. Posyp cienką warstwą filety z łososia.

Za pomocą skórki zetrzyj skórkę pomarańczową z łososia, aby dodać mu trochę więcej smaku. Używając pozostałej pomarańczy, pokrój resztę na ¼-calowe plasterki i ułóż na wierzchu każdego fileta.

Przejście do palacza; używając nieprzywierającej maty Bradley Smoker, połóż filety na ruszcie. Włóż filety do wędzarni i włącz minutnik. Pamiętaj, aby nie wędzić mięsa do określonego czasu, ale do określonej temperatury.

Po 45 minutach w wędzarni dodaj na patelni 4 łyżki. masło i rozpuść je na płyn. Włącz palnik na średnim lub wysokim ogniu, aby masło lekko się zrumieniło. Wyjmij łososia z wędzarni, włóż na patelnię i usłysz skwierczenie.

Smaż na patelni, obracając ze wszystkich trzech stron (z wyjątkiem górnej), aż temperatura wewnętrzna osiągnie 145°F.

Posyp każdy filet świeżą natką pietruszki i ciesz się smakiem!

Przepis wg Moody smakosz Tulsa