Wędzony Łosoś cytrusowy
Połącz łososia w ziołach na kremową skórkę, która z pewnością zadowoli każdego zjadacza, młodego lub starego.
Ingredients
2 Świeże filety z łososia
1 łyżeczka proszku cebulowego
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka nasion selera
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka mieszanki ziaren pieprzu
1 łyżeczka soli morskiej
1 Pomarańczowy
Jeden pęczek świeżej pietruszki
1 łyżeczka brązowego cukru
4 łyżki masła
Użyte wyposażenie:
P10 Bradley Palacz
Maty nieprzywierające Bradley Smoker
Ustawienia palacza Bradley:
Drewno: Wiśnia
Temperatura: 226°F
Timer dymu: 60 minut
Timer: 45–60 minut
Preparation
Ustaw wędzarnię Bradley Smoker na wymienione ustawienia i ustaw timer na 45 minut.
Kupując łososia, poproś o usunięcie ości, dzięki czemu nie będziesz musiał się z nimi bawić. Jeśli łosoś ma ości, usuń je przed pójściem dalej.
Czas przyprawić mięso. W pustej butelce po przyprawach wymieszaj brązowy cukier, sól morską (mieloną), pieprz (mielony), nasiona selera, czosnek w proszku, wędzoną paprykę i cebulę w proszku. Posyp cienką warstwą filety z łososia.
Za pomocą skórki zetrzyj skórkę pomarańczową z łososia, aby dodać mu trochę więcej smaku. Używając pozostałej pomarańczy, pokrój resztę na ¼-calowe plasterki i ułóż na wierzchu każdego fileta.
Przejście do palacza; używając nieprzywierającej maty Bradley Smoker, połóż filety na ruszcie. Włóż filety do wędzarni i włącz minutnik. Pamiętaj, aby nie wędzić mięsa do określonego czasu, ale do określonej temperatury.
Po 45 minutach w wędzarni dodaj na patelni 4 łyżki. masło i rozpuść je na płyn. Włącz palnik na średnim lub wysokim ogniu, aby masło lekko się zrumieniło. Wyjmij łososia z wędzarni, włóż na patelnię i usłysz skwierczenie.
Smaż na patelni, obracając ze wszystkich trzech stron (z wyjątkiem górnej), aż temperatura wewnętrzna osiągnie 145°F.
Posyp każdy filet świeżą natką pietruszki i ciesz się smakiem!
Przepis wg Moody smakosz Tulsa