Smoked Salmon Recipe

Wędzone Łosoś Przepis



To jest przepis na łososia wędzonego Bradleyt, ale możesz go zmienić według własnego uznania, nie ma w tym ograniczeń. W zależności od drewna palę 5 lub 6 godzin. Po około 3 godzinach dodałem też trochę więcej brązowego cukru, żeby uzyskać dobrą słodycz. Wystarczy dobra warstwa na całość. Lubię używać mieszanki olchy lub olchy i jabłka. Ale możesz użyć, co chcesz. Wypiłem 5 godzin Hickory, aby uzyskać dobry, mocny smak dymu. Ale w tym przypadku najbardziej lubię olchę. Na olchę zużyłbym 6, a nawet aż 7 godzin.

Ingredients

Filety z łososia

1 szklanka soli kuchennej

2 szklanki brązowego cukru

1 łyżka pieprzu (biały, jeśli lubisz. Opcjonalnie)

1 łyżka proszku cebulowego (opcjonalnie)

Dodaj dowolne przyprawy, które lubisz

Preparation

Umieść filety z łososia w głębokich patelniach (wypuszczą dużo soku).

Wyciągnij kości, aby nie ugryźć ich podczas jedzenia.

Użyj pary szczypiec igłowych. Wystarczy przesunąć palcami wzdłuż boku fileta w miejscu, w którym przecięto żebra.

Rozłóż grubą warstwę mieszanki na filety i pozostaw je do zamarynowania na noc lub przynajmniej na 8 godzin.

Miąższ powinien być cały twardy.

Opłucz pozostałą nierozpuszczoną solankę i umieść ją na stojakach wędzarniczych.

Najlepiej osusz papierowym ręcznikiem i włóż do lodówki, aby uformowała się błonka.

Palenie:

Wędź zgodnie z poniższymi wytycznymi Bradleya dotyczącymi palenia: (biszkiety z olchy, wiśni lub jabłka) przez 5 lub 6 godzin.

100°-120°F (37,8C-49°C) przez 1-2 godziny, następnie zwiększyć do 140° (60°C) na 2-4 godziny, następnie zwiększyć do 175° (79,4°C) na 1-2 godziny do końca.