Marlin

Wędzony Marlin Salami Przepis



Istnieje wiele rodzajów salami. Większość rodzajów jest wyleczona na sucho przez wiele tygodni i nie są gotowane ani wędzone. W żargonie producenta kiełbasy suche utwardzanie ma szczególne znaczenie; Oznacza to wysuszenie surowej kiełbasy w kontrolowanej temperaturze i warunkach wilgotności, aż do zmniejszenia masy kiełbasy o określony procent.

Ten produkt zawiera składniki powszechne w Salami, ale przetwarzanie jest bardziej podobne do bolonii; Nie jest wyleczony na sucho i jest w pełni ugotowany.

Ingredients

3 funty (1362 g) Marlina

2 funty (908 g) mielonego mięsa wieprzowego

Przyprawy i inne składniki na 5 funtów (2,25 kg):

7½ Łyżeczka (37,5 ml) Bradley Maple Cure (nie stosować więcej niż podana ilość).

1 łyżeczka (5 ml) soli (opcjonalnie – patrz krok 1 poniżej)

4 łyżeczki (20 ml) czarnego pieprzu – spękanego

2 łyżeczki (10 ml) papryki

1 łyżeczka (5 ml) pieprzu czarnego - mielonego

1 łyżeczka (5 ml) proszku cebulowego

1 łyżeczka (5 ml) czosnku w proszku

½ Łyżeczka (2,5 ml) gałki muszkatołowej

½ Łyżeczka (2,5 ml) ziela angielskiego

¼ Łyżeczka (1,25 ml) cayenne

2 łyżki (30 ml) syropu klonowego

½ Kubek (120 ml) wody

1 szklanka (240 ml) drobno odtłuszczonego mleka w proszku

Uwaga: Jeśli mięso waży więcej lub mniej niż 5 funtów (2,25 kg), ilość zastosowanej mieszanki peklującej musi być proporcjonalna do tej masy. Na przykład, jeśli waga mięsa wynosi 2½ funtów (1,15 kg), wówczas każdy składnik, w tym Bradley Cure, należy przeciąć na pół.

Preparation

Obudowy:

Przed użyciem osłonki włókniste namoczyć w wodzie na 15 minut. Jeśli są 2, wymagane będą cztery osłonki½ cali (6,4 cm) średnicy i około 12 cali (30 cm) długości.

Mięso:

Zmiel 3 funty (1362 g) marlina i użyj 2 funtów (908 g) mielonego mięsa wieprzowego

Ważne jest, aby pamiętać, że jeśli chcesz spróbować różnych produktów mięsnych, takich jak kurczak lub tuńczyk, musisz dodać mieloną wieprzowinę, która będzie działać jako spoiwo

Wymieszaj przyprawy, wodę i mleko w proszku w dużej misce, aż składniki zostaną idealnie wymieszane. (Aby uzyskać normalny smak soli, dodaj opcjonalnie 1 łyżeczkę soli; aby uzyskać łagodny smak soli, pomiń sól.)

Do mieszanki przyprawowej dodać mięso i dokładnie wymieszać. Ugniatać około 3 minut.

Napełnij masę kiełbasianą włóknistymi osłonkami. Włóż sondę kablową termometru elektronicznego w otwarty koniec jednej z kiełbas. Zamknąć obudowę wokół sondy sznurkiem rzeźniczym.

Salami przechowuj w lodówce przez noc.

Palenie i gotowanie:

Wyjmij kiełbasę z lodówki i umieść ją w wędzarni nagrzanej do temperatury 150°F (65°C). Podczas suszenia powierzchni należy upewnić się, że przepustnica jest całkowicie otwarta. Utrzymuj tę temperaturę bez dymu, aż osłonka będzie sucha w dotyku. (Alternatywnie wysuszyć obudowę przed wentylatorem elektrycznym.)
Podnieś temperaturę do 71°C i wędź kiełbasę za pomocą Maple Bisquettes przez 3 do 6 godzin.

Jeśli chcesz upiec kiełbasę w wędzarni, podnieś temperaturę do 180°F (82°C) i wędź gorącym dymem, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 160°F (71°C). Zamiast gotować w wędzarni, kiełbaski można gotować na parze.

Chłodzenie:

Przed użyciem przechowywać w lodówce przez noc.