smoked scallop linguine recipe

Wędzony Linguine z przegubu Przepis



Rozkoszuj się wykwintnymi smakami tego wędzonego przepisu linguine z przegubem. Czułe i zadymione przegrzebki są łączone z doskonale ugotowaną linguine, wrzucane do pikantnego sosu z szalotką, czosnkiem i cebulą i wykończone żywymi pomidorami wiśniowymi, świeżą pietruszką i posypką parmezanu. Kulinarna rozkosz, która zrobi wrażenie na twoich kubkach smakowych.

Ingredients

4 uncje suchego linguine

6-10 przegrzebków

2 łyżki oleju roślinnego

1 szalotka – pokrojona w drobną kostkę

2 ząbki czosnku - posiekane

¼ średniej wielkości cebuli - pokrojona w plasterki

3 łyżki białego wina

2 łyżki masła

Sól i pieprz do smaku

6-8 Pomidorki koktajlowe – przekrojone na połówki

2 łyżki świeżej pietruszki - posiekanej

¼ szklanki parmezanu

Preparation

Opłucz przegrzebki, usuń mięśnie odwodzicieli i osusz.

Połóż przegrzebki na aluminiowej tacy i włóż do wędzarni nagrzanej do 150°F z biszkietami olchowymi.

Wędzić przegrzebki przez 30-45 minut.

W międzyczasie w średnim garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj makaron linguine, ponownie zagotuj i gotuj przez 8-10 minut (lub do momentu, aż będzie al dente), często mieszając.

Odcedź makaron na durszlaku i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania

Wymieszaj makaron z 1 łyżką oleju roślinnego.

W rondlu na średnim ogniu rozgrzej pozostałą łyżkę oleju.

Dodaj szalotkę, czosnek i cebulę i smaż, aż cebula stanie się przezroczysta, około 3-5 minut, następnie zdeglasuj białym winem.

Do rondla dodać makaron i wędzone przegrzebki, wymieszać.

Dodać masło oraz sól i pieprz.

Podawaj makaron ze świeżymi pomidorkami koktajlowymi, natką pietruszki i parmezanem.