Smoked Indian Candy Jerky Fish Recipe

Wędzony Indian Candy Jerky Fish Przepis



Aby zrobić ten wędzony indyjski przepis na szarpane ryby, używam oryginału Bradleya i kontrolera PID Auber. Przepis okazuje się taki niesamowity, do tego stopnia, że ​​ludzie kupują filety z łososia i dają mi palenie. Zazwyczaj używam Steelhead, który złapałem. Możesz rozjaśnić cukier lub miód, jeśli nie podoba ci się tak słodko. Ale zachowaj syrop klonowy, jak wskazano.

Oto sekret. Wędzone ryby to jedna z rzadkich produktów spożywczych, która faktycznie poprawia się przy zamarzaniu. Oczywiście spróbuj, gdy skończy się palenie, ale rozważ zamrożenie większości gotowego produktu dla najwyższej jakości. Aby uzyskać najlepsze wyniki Pakiet próżniowy z Foodsaver.

Ingredients

2 ⅔ szklanki syropu klonowego (użyj prawdziwego syropu klonowego!)

1 ⅓ szklanki miodu

½ szklanki soli marynowanej (przetestuj z pełną solanką i dodaj więcej, aż jajko wypłynie)

⅔ kg cukru Demerara

1 łyżka płatków czerwonej papryki (opcjonalnie)

4 szklanki wody

Dodaj sól i cukier Demerara do wody i gotuj na wolnym ogniu, aż składniki się rozpuszczą
Ochłodzić mieszaninę, dodać syrop klonowy i miód. Mieszaj, aż masa będzie jednolita.

Preparation

Przygotuj rybę:

Filetujemy rybę, usuwamy skórę i usuwamy ości.

Filet opłucz w zimnej wodzie, aby go oczyścić.

Pokrój na cienkie, szarpane kawałki, około ¼ cala lub mniej. Należy pokroić w plasterki jak gravlax, ale trochę grubsze.

Solenie:

Dodaj kawałki ryby do schłodzonej solanki w wiadrze przeznaczonym do kontaktu z żywnością.

Przykryć i odstawić w chłodne miejsce (lodówka lub piwnica z owocami).

Podczas solenia delikatnie mieszaj co około 3-4 godziny, aby zapewnić jednolitość.

Solanka przez 24 godziny.

Wysuszenie:

Wyjąć rybę z solanki (NIE PŁUKAĆ).

Połóż ryby na stojakach do suszenia.

Umieść stojaki w chłodnym miejscu (lodówka) pod czymś, aby złapać krople

Korzystamy z lodówki i układamy nasze stojaki w stosy (układamy naprzemiennie jeden długi, drugi krótki, tak aby były rozmieszczone w odstępach).

Suszyć przez 24 godziny, aż ryba będzie sucha, lepka w dotyku i nabierze czerwonawej przezroczystości.

Palenie:

Rozgrzej wędzarnię Bradley do 120°F.

Wyjmij ryby z suszarek, spryskaj stojaki do wędzenia sprayem zapobiegającym przywieraniu (najlepiej sprawdzają się stojaki na suszone mięso Bradley).

Jeśli używasz tych samych stojaków do suszenia i wędzenia, wyjmij ryby z stojaków po suszeniu, wyczyść stojaki i spryskaj sprayem zapobiegającym przywieraniu przed wędzeniem.

Przed włożeniem ryby do wędzarni posyp ją płatkami czerwonej papryki (opcjonalnie).

Włóż rybę do wędzarni.

Pal z wybranymi krążkami Bradleya. Preferowana jest olcha.

Pal w czasie i temperaturze poniżej (łącznie 5 godzin).

20°F – 2 godziny

145°F – 2 godziny

165°F – 1 godzina

Wyjąć próbkę po około 5 godzinach i przeprowadzić test. Jeśli podoba Ci się to, usuń to. Jeśli nie jest wystarczająco suchy, zwiększaj czas o pół godziny, aż skończysz.

Wyjmij z wędzarni i pozostaw do ostygnięcia przed zapakowaniem.