Wędzony Ośmiornica Przepis
Wyrusz na kulinarną przygodę z delikatną i aromatyczną wędzoną ośmiornicą. Przygotowane ze starannie opracowanej mieszanki przypraw, w tym Bradley Demerara Cure, białego pieprzu, czosnku w proszku i proszku cebuli, te ośmiornice są peklowane, wędzone i można je zjeść natychmiast lub przechowywać w lodówce przez noc, aby uzyskać lepszy profil smakowy. Gorące skrop je oliwą z oliwek, aby uzyskać dodatkową odrobinę rozkoszy.
Ingredients
Za 5 funtów. (2,25 kg) ośmiornicy:
3 łyżki (45 ml) Bradley Demerara Cure (nie używaj więcej niż podana ilość).
2 łyżeczki (10 ml) białego pieprzu
1 łyżeczka (5 ml) czosnku w proszku
1 łyżeczka (5 ml) proszku cebulowego
2 szklanki (480 ml) wody
Uwaga: Jeśli mięso waży więcej lub mniej niż 5 funtów (2,25 kg), ilość zastosowanej mieszanki peklującej musi być proporcjonalna do tej masy. Na przykład, jeśli waga mięsa wynosi 2½ funtów (1,15 kg), wówczas każdy składnik, w tym Bradley Cure, należy przeciąć na pół.
Preparation
Jeżeli stworzenia nie zostały wypatroszone:
Za pomocą nożyczek wytnij dziób, odbyt, żółtawą torebkę z dołączonymi błonami oraz woreczek z atramentem.
Jeśli jest to duża ośmiornica, usuń oczy.
Uważaj, aby worek z atramentem nie został przekłuty.
Dokładnie spłucz.
Jeżeli stworzenia zostały wypatroszone:
Przygotuj mieszankę przypraw i dodaj surowe ośmiornice.
Wstawić do lodówki i od czasu do czasu zamieszać. Przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Odcedź ugotowane ośmiornice i dobrze je opłucz.
Połóż ośmiornice na drucianej siatce lub w drucianych koszykach do wędzenia.
Susz ośmiornice w temperaturze 140°F (60°C) przez 1 do 2 godzin lub do czasu, aż powierzchnia zwierząt nie będzie już lepka. Nie używaj dymu.
Przestań używać dodatkowego źródła ciepła. Wędzić w najniższej możliwej temperaturze przez około 2 godziny.
W tym momencie ośmiornice są gotowe do spożycia, ale będą smakować lepiej, jeśli zostaną pozostawione w lodówce na noc, aby smak złagodniał. Wiele osób lubi nakładać oliwę z oliwek, gdy są jeszcze ciepłe.
Oliwienie ośmiornicy:
Jeśli ośmiornice mają być oliwione, należy je oliwić w temperaturze pokojowej bezpośrednio po uwędzeniu.
Aby naoliwić ośmiornice, umieść je w szklanym lub plastikowym pojemniku z ciasno dopasowaną pokrywką.
Dodaj wystarczającą ilość oliwy z oliwek, aby je pokryć, gdy pojemnik zostanie wstrząśnięty, zwinięty lub odwrócony do góry nogami. O ¼ Do ½ Zwykle wystarcza szklanka oliwy z oliwek.
Kontynuuj mieszanie pojemnika co kilka minut przez około godzinę, aż większość oleju zostanie wchłonięta.
Zamrażać.
Uwaga: Jeśli smak soli jest zbyt łagodny, następnym razem, gdy będziesz robić ten produkt, dodaj do listy składników około 1 łyżeczkę soli. Jeśli smak soli jest zbyt mocny, zmniejsz ilość Bradley Cure o około 1 łyżeczkę.
Instrukcje przygotowane przez Warrena R. Andersona, autora książki Mastering the Craft of Smoking Food.