Citrus Smoked Sablefish

Gorący wędzony Sablefish Przepis



Sablefish lub czarny dorsz to łagodna biała ryba z obszaru Oceanu Północnego Spokojnego. Smak dymu zwiększa zawartość tłuszczu i łuszczącą się teksturę.

Ingredients

2 filety z sobola – ze skórą

4 łyżki miodu

Dla solanki:

2 szklanki wody

6 łyżek soli koszernej

6 łyżek cukru pudru

Sok z 1 cytryny

Sok z 1 limonki

Skórka i sok z 1 pomarańczy

Bisquettes Bradley Smoker Flavour Bisquettes – olcha

Preparation

Połączyć wszystkie składniki solanki.

Solone sobole przez 4 godziny.

Opłucz i osusz, a następnie pozostaw do dalszego wyschnięcia w chłodnym, przewiewnym miejscu, aby utworzyć błonkę (cienką skórkę lub film).

Rozgrzej wędzarnię do 225°F z biszkietami olchowymi i wędź przez 2 godziny.

Po 1 godzinie posmaruj sobole miodem.

Wyjmij z wędzarni i podawaj!

Leny Clayton