Wędzony Sałatka łososia Przepis
To piękne i zdrowe danie z kombinacją różnych tekstur i smaków. Na rynku jest wielu wędzonych łososia, ale nie porównuje się do domowych. Pal swoje łagodnym drewnem, takim jak mieszankalica lub Pacyfiku.
Ingredients
1 filet z łososia
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
6 filiżanek zielonej sałaty liściastej – grubo posiekanej
1 szklanka kopru włoskiego pokrojonego w cienkie plasterki
2 Gruszki - wydrążone i pokrojone w plasterki
1 szklanka jeżyn
2 łyżki prażonych nasion sezamu
½ szklanki azjatyckiego sosu sałatkowego
Bisquettes o smaku Bradleya – mieszanka olchy lub pacyfiku
Preparation
Przygotuj marynatę, mieszając olej sezamowy, miód, sos sojowy i mielony czarny pieprz. Polać łososia i posmarować tak, aby ryba była równomiernie nim pokryta. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na około 2 godziny.
Połóż filet z łososia na stojaku wędzarniczym.
Ustaw wędzarnię na 250°F, używając Bisquettes Bradley Flavour (Alder lub Pacific Blend).
Wędź rybę przez około 3 godziny lub do momentu, gdy wewnętrzna temperatura ryby osiągnie 50°C.
Łososia włóż do lodówki, aby się schłodziło. Po ostygnięciu pokrój łososia na małe kawałki.
Złóż sałatkę, kładąc na talerzu posiekaną sałatę liściastą. Na wierzch połóż pokrojony koper włoski, gruszki, jeżyny i pokruszony łosoś. Skropić sosem sałatkowym i posypać sezamem.
Podawać.
Przepis autorstwa: Steve Cylka