Smoked salmon and endive

Cytrusy i wędzone Pstrąg Przepis na sałatkę endive



Sałatka na palcach to świetny przepis na imprezy. Lub, jeśli jesteś podobny do mnie, użyjesz żadnej wymówki, aby jeść rękami!

Ingredients

1 kg pstrąga lub innej białej ryby

Dla solanki:

500 ml wody

6 łyżek soli koszernej

6 łyżek cukru pudru

2 ząbki czosnku – obrane i przekrojone na pół

1 łyżka soku z limonki

Na sałatkę:

4 główki cykorii

1 Grejpfrut – przekrojony i pokrojony w kostkę

Sok i skórka z 1 cytryny

1 szalotka - posiekana

2-3 łyżki świeżej pietruszki – posiekanej

Sól i pieprz - do smaku

Preparation

Połączyć wszystkie składniki solanki.

Pstrąga umieścić w szklanej misce/pojemniku, zalać solanką i wstawić do lodówki na noc.

Pstrąga opłukać i osuszyć.

Umieścić pstrąga skórą do dołu w wędzarni nagrzanej do 225°F z biszkietami olchowymi i wędzić przez około 1½ - 2 godziny.

Mięso pstrąga oddziel od kości i usuń skórę.

Mięso z pstrąga włóż do miski i wymieszaj z grejpfrutem, sokiem z cytryny, połową skórki i szalotką, dopraw solą i pieprzem.

Odetnij podstawę każdej główki cykorii i usuń z niej pojedyncze włócznie endywii.

Nałóż mieszaninę pstrąga na włócznie.

Udekoruj natką pietruszki i resztą skórki z cytryny.