Cytrusy i wędzone Pstrąg Przepis na sałatkę endive
Sałatka na palcach to świetny przepis na imprezy. Lub, jeśli jesteś podobny do mnie, użyjesz żadnej wymówki, aby jeść rękami!
Ingredients
1 kg pstrąga lub innej białej ryby
Dla solanki:
500 ml wody
6 łyżek soli koszernej
6 łyżek cukru pudru
2 ząbki czosnku – obrane i przekrojone na pół
1 łyżka soku z limonki
Na sałatkę:
4 główki cykorii
1 Grejpfrut – przekrojony i pokrojony w kostkę
Sok i skórka z 1 cytryny
1 szalotka - posiekana
2-3 łyżki świeżej pietruszki – posiekanej
Sól i pieprz - do smaku
Preparation
Połączyć wszystkie składniki solanki.
Pstrąga umieścić w szklanej misce/pojemniku, zalać solanką i wstawić do lodówki na noc.
Pstrąga opłukać i osuszyć.
Umieścić pstrąga skórą do dołu w wędzarni nagrzanej do 225°F z biszkietami olchowymi i wędzić przez około 1½ - 2 godziny.
Mięso pstrąga oddziel od kości i usuń skórę.
Mięso z pstrąga włóż do miski i wymieszaj z grejpfrutem, sokiem z cytryny, połową skórki i szalotką, dopraw solą i pieprzem.
Odetnij podstawę każdej główki cykorii i usuń z niej pojedyncze włócznie endywii.
Nałóż mieszaninę pstrąga na włócznie.
Udekoruj natką pietruszki i resztą skórki z cytryny.