Olcha wędzona Snapper Przepis
Zabierz swoje kubki smakowe na wycieczkę do Morza Śródziemnego z tym przepysznym przepisem na stek snapper. Marynowany w mieszance czosnku, białego wina, estragonu i szczypiorku ryba jest następnie doskonale wędzona w palacza Bradleya za pomocą bisquettów o smaku olm, co powoduje delikatne i aromatyczne danie, które z pewnością zrobi wrażenie.
Ingredients
60 ml (4 łyżki) oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku – posiekany
2 ml (½ łyżeczka) sól
0,5 ml (⅛ łyżeczka) mielony czarny pieprz
30 ml (2 łyżki) soku z cytryny
120 ml (½ c) wino białe wytrawne
2 ml (½ łyżeczka) łyżeczka suszonego estragonu
15 ml (1 łyżka stołowa) drobno posiekanego szczypiorku
Steki z lucjana – 1 kg (2 funty)
cząstki cytryny
Pietruszka
Preparation
W misce wymieszaj składniki marynaty, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sok z cytryny, białe wino, estragon i szczypiorek. Ułóż steki rybne w jednej warstwie na płytkiej szklanej patelni. Rybę zalać marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć z lodówki i odstawić na 20 minut.
Metoda palenia:
Rozgrzej wędzarnię Bradley do temperatury od 100°C do 120°C (220°F do 250°F). Używając biszkietów o smaku olchowym, wędź/gotuj przez około 60 minut, sprawdzając, czy się nie rozgotowały.
Służyć:
Podawać udekorowane natką pietruszki i cząstkami cytryny.