Cold Smoked Sockeye Salmon Recipe

Wędzone na zimno Sockeye łosoś Przepis



Przekształć świeżego łososia sockeye w aromatyczną i delikatną przystawkę dzięki temu łatwemu do wykonaniu przepisowi. Z samą solą, cukrem i odrobiną cierpliwości możesz zimno palić do cudownie wilgotnego i delikatnego wędzonego łososia idealnego do serwowania na małych naleśnikach lub jako zanurzenie z kwaśną śmietaną i kaparami.

Ingredients

1,8 kg (4 funty) świeżego łososia sockeye (w przybliżeniu)

Kuracja mięsna:

450 g (1 funt) soli

125 g (4 uncje) białego cukru

Preparation

Filetuj dwa łososie, aby otrzymać cztery filety. Pociąć na kawałki pasujące do stojaków Bradley Smoker.

Pozostawiając skórę, posyp mięsną stronę łososia warstwą farszu mięsnego.

Kuracja powinna być gęstsza w grubszej części łososia, a cieńsza w miarę zbliżania się do ogona.

Zachowaj dodatkową kurację mięsną na inny dzień.

Łososia ułóż na głębokiej tacy mięso do mięsa i przechowuj w chłodnym, zadaszonym miejscu na 24 godziny.

Wyjmij i opłucz zimną wodą ewentualny dostęp do wędliny.

Osusz i pozostaw łososia do dalszego wyschnięcia w zimnym, dobrze wentylowanym miejscu. Możesz potrzebować wentylatora, aby nadmuchać rybę chłodnym powietrzem, a ryba powinna być sucha i lepka w dotyku. Wykonanie tego procesu może zająć kolejne 24 godziny.

Metoda palenia:

Używając biszkietów o smaku olchowym, umieść łososia w wędzarni Bradley z szeroko otwartą szyberką i rozpocznij proces wędzenia, uważając, aby temperatura nie wzrosła zbytnio powyżej 50°C (100°F). Czas wędzenia może wynosić od 4 do 8 godzin, w zależności od smaku. Ten przepis i wszystkie przepisy dotyczące procesu wędzenia na zimno najlepiej wykonywać zimą, gdy jest zimno, a powietrze jest suche.

Służyć:

Podawaj łososia wędzonego na zimno jako przystawkę na małym naleśniku z serkiem śmietankowym i kaparami lub wymieszaj z kwaśną śmietaną jako dip.