Przepis na kandyzowaną łosoś, Candy z łososia
Pieprz Armadillo pokazuje, jak zrobić nasz kandyzowany przepis na łososia za pomocą palacza Bradleya. Oczywiście możesz użyć tego przepisu na cukierki łososia w dowolnym palaczu, a nawet grillu, używając gotowania 2-strefowego. Tradycja wymaga zimnego lub chłodnego palenia cukierków łososia, tworząc żułą konsystencję przypominającą Jerky. Wybieram wyższą temperaturę, co daje chrupiące krawędzie i wilgotną, łuszczącą się konsystencję. Jest cholernie prawie nieodparty, nawet dla osób, które na ogół nie lubią wędzonych ryb. Podawaj go z wódką lub aquavit (może stać najsilniejsze duchy). Nie zastraszaj całego czasu przygotowania - faktyczna praca trwa około 30 minut. Drewno: klon. Czas gotowania: 2 godziny 15 minut. Glazura: klon i bourbon
Ingredients
1 sztuka (1½ funta) świeżego filetu z łososia bez skóry (najlepiej w środku)
1 szklanka ciemnego brązowego cukru lub cukru klonowego
¼ szklanki grubej soli (morskiej lub koszernej)
¾ szklanki czystego syropu klonowego (najlepiej ciemnobursztynowego lub klasy B)
1-kwarta wody
Olej roślinny do natłuszczenia rusztu
Preparation
Łososia opłukać pod zimną bieżącą wodą i osuszyć papierowymi ręcznikami. Przesuwaj palcami po mięsistej stronie fileta, wyczuwając ostre końce ości. Wyciągnij wszystko, co znajdziesz pęsetą kuchenną.
Za pomocą ostrego noża pokrój łososia w poprzek na paski o szerokości 1 cala i długości od 4 do 5 cali. Przenieś rybę do dużej, wytrzymałej plastikowej torby z możliwością wielokrotnego zamykania i umieść ją w blaszce z folii aluminiowej lub naczyniu do pieczenia, aby zapobiec wyciekom.
W misce wymieszaj brązowy cukier, sól i ½ szklanki syropu klonowego. Dodaj wodę i mieszaj, aż cukier i sól się rozpuszczą. Polać tym łososia i zamknąć torebkę. Utwardzać w lodówce przez 8 godzin, kilkakrotnie obracając torebkę, aby równomiernie rozprowadzić solankę.
Odcedź łososia na durszlaku, wylewając solankę i dobrze opłucz łososia pod zimną bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż mięso łososia stroną do góry na naoliwionej ruszcie nad blaszką do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia w lodówce, aż będzie lepka, przez 2 godziny.
Ustaw wędzarnię Bradley i rozgrzej ją do temperatury od 225° do 250°F. Dodaj drewno zgodnie z zaleceniami producenta.
Umieść łososia na stojaku w wędzarni i wędź, aż jego zewnętrzna część będzie brązowa od dymu, a łosoś będzie twardy, od 30 do 60 minut. Zacznij szczotkować łososia pozostałą ¼ szklanki syropu klonowego po 15 minutach i szczotkuj kilka razy, aż będzie ugotowany (około 50°F na termometrze natychmiastowym). Przenieś cukierki z łososia na stojaku na obrzeżoną blachę do pieczenia, aby ostygła i posmaruj po raz ostatni syropem klonowym przed podaniem. Podawać w temperaturze pokojowej lub na zimno.
W mało prawdopodobnym przypadku, gdy zostaną Ci resztki, przechowuj cukierki z łososia w lodówce w zamykanej plastikowej torbie; będzie działać przez co najmniej 3 dni.
Przepis autorstwa: Pieprzowy grill pancerny