Wędzony hiszpański Makrela Przepis na hash
Ten przepis wykorzystuje wędzone ryby do tworzenia obfitego, pysznego posiłku, który można zjeść na obiad lub śniadanie.
Ingredients
Dla solanki:
½ szklanki soli koszernej
1 szklanka brązowego cukru
½ galona wody
Dla haszyszu z makreli:
6 Makrele całe, umyte i wypatroszone
1 łyżka oliwy z oliwek
½ średniej wielkości cebuli – pokrojonej w plasterki
2 ząbki czosnku – pokrojone w plasterki
6 Małych i średnich - ugotowanych ziemniaków
1 kiełbasa chorizo – pokrojona w plasterki
12 Pomidorki koktajlowe – przekrojone na połówki
2 łyżeczki papryki
1 łyżka natki pietruszki – posiekanej
Sól i pieprz do smaku
3 biszkiety Bradley Smoker Alder
Preparation
Lekko podgrzać składniki solanki do rozpuszczenia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Makrelę zalać solanką na 30 minut.
Wytrzyj do sucha.
Makrelę w całości wędzić ze skórą w wędzarni ustawionej na najniższy poziom (temperatura nie powinna przekraczać 30°C) z biszkietami olchowymi na 60 minut.
Makrele filetujemy, usuwamy cały miąższ i odkładamy na bok.
Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu.
Dodać cebulę, czosnek, chorizo i ziemniaki.
Gotuj, aż ziemniaki będą chrupiące, a chorizo całkowicie ugotowane.
Dodaj pomidorki cherry i gotuj do miękkości.
Dodać przyprawy i wędzoną makrelę, gotować na małym ogniu przez kolejne 2 minuty i podawać.