Plate of smoked mackerel and potatoes

Wędzony hiszpański Makrela Przepis na hash



Ten przepis wykorzystuje wędzone ryby do tworzenia obfitego, pysznego posiłku, który można zjeść na obiad lub śniadanie.

Ingredients

Dla solanki:

½ szklanki soli koszernej

1 szklanka brązowego cukru

½ galona wody

Dla haszyszu z makreli:

6 Makrele całe, umyte i wypatroszone

1 łyżka oliwy z oliwek

½ średniej wielkości cebuli – pokrojonej w plasterki

2 ząbki czosnku – pokrojone w plasterki

6 Małych i średnich - ugotowanych ziemniaków

1 kiełbasa chorizo – pokrojona w plasterki

12 Pomidorki koktajlowe – przekrojone na połówki

2 łyżeczki papryki

1 łyżka natki pietruszki – posiekanej

Sól i pieprz do smaku

3 biszkiety Bradley Smoker Alder

Preparation

Lekko podgrzać składniki solanki do rozpuszczenia i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Makrelę zalać solanką na 30 minut.

Wytrzyj do sucha.

Makrelę w całości wędzić ze skórą w wędzarni ustawionej na najniższy poziom (temperatura nie powinna przekraczać 30°C) z biszkietami olchowymi na 60 minut.

Makrele filetujemy, usuwamy cały miąższ i odkładamy na bok.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni na średnim ogniu.

Dodać cebulę, czosnek, chorizo i ziemniaki.

Gotuj, aż ziemniaki będą chrupiące, a chorizo całkowicie ugotowane.

Dodaj pomidorki cherry i gotuj do miękkości.

Dodać przyprawy i wędzoną makrelę, gotować na małym ogniu przez kolejne 2 minuty i podawać.