Grilled Lobster Recipe

Grillowany Lobster Przepis



Homary są fantazyjne, ale bardzo łatwe do wykonania. Dowiedz się, jak zrobić grillowane homary na idealną kolację przy specjalnej okazji.

Ingredients

8 łyżek niesolonego masła, miękkiego

2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

1 ½ Łyżeczka pokruszonych płatków czerwonego chili

4 Ząbki czosnku, drobno posiekane

Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

1 żywy homar (około 1 do 1½ funt)

Skórka z 1 cytryny

¼ Szklanka oliwy z oliwek

Preparation

W misce połącz masło, pietruszkę, płatki chili, czosnek, skórkę z cytryny, sól i pieprz; odłożyć na bok. Za pomocą tasaka przekrój homara na pół wzdłuż jego głowy i ogona. Wydrąż i wyrzuć żółto-zielony tomalley i odłam pazury. Przenieś połówki homara skorupą do dołu na blachę do pieczenia; rozłup pazury i połóż je na blasze do pieczenia. Połówki i pazury skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.

Rozgrzej grill węglowy lub ustaw grill gazowy na wysoką moc; zgarnij węgle lub wyłącz palnik z jednej strony. Połóż połówki homara, mięsem do dołu i pazurami na najgorętszej części grilla; gotować, aż lekko się zwęgli, 2-3 minuty. Odwróć homara na drugą stronę i za pomocą łyżki posmaruj homara masłem czosnkowo-pietruszkowym; kontynuuj grillowanie, aż mięso homara będzie miękkie, jeszcze 3-5 minut.

Przepis: Jacob Parmentier.