Grillowany Lobster Przepis
Homary są fantazyjne, ale bardzo łatwe do wykonania. Dowiedz się, jak zrobić grillowane homary na idealną kolację przy specjalnej okazji.
Ingredients
8 łyżek niesolonego masła, miękkiego
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 ½ Łyżeczka pokruszonych płatków czerwonego chili
4 Ząbki czosnku, drobno posiekane
Sól koszerna i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
1 żywy homar (około 1 do 1½ funt)
Skórka z 1 cytryny
¼ Szklanka oliwy z oliwek
Preparation
W misce połącz masło, pietruszkę, płatki chili, czosnek, skórkę z cytryny, sól i pieprz; odłożyć na bok. Za pomocą tasaka przekrój homara na pół wzdłuż jego głowy i ogona. Wydrąż i wyrzuć żółto-zielony tomalley i odłam pazury. Przenieś połówki homara skorupą do dołu na blachę do pieczenia; rozłup pazury i połóż je na blasze do pieczenia. Połówki i pazury skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Rozgrzej grill węglowy lub ustaw grill gazowy na wysoką moc; zgarnij węgle lub wyłącz palnik z jednej strony. Połóż połówki homara, mięsem do dołu i pazurami na najgorętszej części grilla; gotować, aż lekko się zwęgli, 2-3 minuty. Odwróć homara na drugą stronę i za pomocą łyżki posmaruj homara masłem czosnkowo-pietruszkowym; kontynuuj grillowanie, aż mięso homara będzie miękkie, jeszcze 3-5 minut.
Przepis: Jacob Parmentier.