Chińska czerwona pieprz i pomarańcza Wędzony łosoś Przepis
Zapraszam do zastosowania tyle dymu na filety, co w przeszłości. Przez 4 godziny paliłem filety wiśnią/jabłkiem. Cieszyć się!!
Pozdrawiam z Finlandii,
Björn
Ingredients
2 filety z łososia bez kości; 2-3 funty za sztukę
1 część grubej soli (lub soli koszernej)
1 część cukru
Chińska czerwona papryka (pieprz syczuański lub syczuański)
4 - 6 pomarańczy
Koniak lub brandy
Preparation
W małej misce wymieszaj równe ilości soli i cukru; niewykorzystaną ilość można przechować i wykorzystać w późniejszym czasie.
Sprawdź, czy w filetach nie ma ości i usuń je za pomocą szczypiec igłowych. Połóż oba filety skórą do dołu; lekko i równomiernie posyp gruboziarnistą mieszanką soli i cukru lub nałóż według własnego gustu.
Filety obtaczamy w czerwonej papryce chińskiej (nie są ostre), następnie na każdy filet kroimy 2-3 pomarańcze i przykrywamy filety plasterkami pomarańczy.
Zarezerwuj jedną całą pomarańczę i przekrój ją na pół, wyciśnij sok z całego fileta.
Następnie posyp wierzch odrobiną dobrej whisky lub brandy (koniaku).
Zamrażać:
Przykryj oba filety folią spożywczą, skórą do dołu i włóż je do lodówki w temperaturze 40°F (4°C), z odważnikami na wierzchu, i wstaw do lodówki na 24 godziny. Aby uzyskać wagę, możesz umieścić na niej żeliwną patelnię, blachę z ciasteczkami z kilkoma puszkami jedzenia na wierzchu lub inny rodzaj ciężarka.
Po 24 godzinach wyjmij filety z lodówki i rozpakuj. Za pomocą plastikowej lub drewnianej szpatułki zeskrob górną część filetów, aby usunąć paprykę i „resztki”. Filetów nie moczymy i nie płuczemy.
Włóż filety z powrotem do lodówki, bez przykrycia i pozostaw do wyschnięcia na powietrzu na około 4 do 6 godzin. Wyjmij filety z lodówki i włóż je do wędzarni.
Przez pierwszą godzinę doprowadzam temperaturę do około 150°F (66°C).
Po pierwszej godzinie dodaj dym i kontynuuj gotowanie przez około 3 godziny, utrzymując temperaturę na poziomie 150°F (66°C), aż do zakończenia. Grubsza ryba wymaga dłuższego czasu wędzenia.