Bradley Smoked Mackerel Pate

Bradley Wędzona makrela Łeb

Sandra Tate

Mackerel to cudownie tłusta, pełna ryba, błagająca o wędzanie.

Ingredients

400 g wędzonej makreli, bez skóry

200 g serka śmietankowego

1 łyżka kremowego chrzanu

sok z cytryny

1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki

kromki chleba na zakwasie, tostowe

ćwiartki cytryny do podania

Preparation

Teraz przybyły w dużych ilościach do wybrzeży Wielkiej Brytanii i stanowią doskonały powód, aby odpalić (a raczej zapalić) wędzarkę Bradley Smoker w te Święta Wielkanocne.

Na 800 g makreli, filetowanej i oczyszczonej, wymieszaj 50 g soli z 50 g jasnobrązowego cukru i sokiem z cytryny.

Wetrzyj kurację w mięsistą stronę ryby i ułóż mięso w ciele w wygodnym pojemniku.

Pozostawić na 30 minut, następnie dokładnie spłukać, osuszyć i ułożyć na koszykach z drutu stalowego Bradley, oddalonych od siebie.

Filety pozostawić do wyschnięcia w chłodnym, przewiewnym miejscu na godzinę (nie w lodówce).

Rozgrzej wędzarnię Bradley do temperatury 65°C–170°F/75°C, włóż 3 ciastka dębowe i wędź przez około 1 godzinę lub do momentu ugotowania. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić.

Notatka redaktora: Jeśli nie jesteś w stanie złowić własnej makreli, ale masz dobrego handlarza rybami, będziesz mieć pewność, że tego ranka złowisz najświeższą makrelę. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przygotować ją tego samego dnia (kup wystarczającą ilość do wędzenia i kilka do podania na świeżo z grilla, jeśli chcesz docenić wszechstronność tej uroczej ryby). Do wędzenia dobrze byłoby poprosić sprzedawcę ryb o filetowanie ryby. Usuń wszelkie ślady ciemnych, zakrwawionych obszarów ryby, w przeciwnym razie zepsują one smak gorzkim posmakiem. Po wędzeniu filety można przechowywać w lodówce do 5 dni, ale (jak w przypadku większości rzeczy) im są świeższe, tym będą lepsze.

Filetów powinno wystarczyć na przystawkę lub lekki lunch, a część można zostawić na inny dzień. Śniadanie z wędzonej makreli z jajkiem w koszulce to zdecydowany hit.

Metoda:

Przygotuj i wędź makrelę zgodnie z powyższymi instrukcjami.

Całkowicie ostudzić, zawinąć w papier do pieczenia i wstawić do lodówki.

Usuń skórę z makreli (i ciemnobrązowe mięso – jeśli jesteś wybredny w kwestii prezentacji!) oraz wszelkie znalezione kości (małe nie stanowią problemu dla gardła), a następnie delikatnie obierz miąższ palcami.

Zarezerwuj 100 g płatków rybnych.

Do miski włóż pozostałą wędzoną makrelę i grubo posiekaj płatki dwoma widelcami (zachowując odpowiednią konsystencję).

Wymieszaj serek śmietankowy i chrzan, a następnie dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Dodać posiekaną natkę pietruszki i łyżką obficie nakładać na ciepłe grzanki.

Na koniec posyp odrobiną zarezerwowanej makreli i posyp natką pietruszki.

Podawać z cząstką cytryny.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now