Palenie Plamiak w wędzarni nablatowej Bradley
Oto pierwszy z naszych przepisów skomponowany z myślą o wędzarni nablatowej Bradley. Oczywiście możliwe jest przygotowanie tych przepisów w aktualnych modelach Bradley Smoker.
Ingredients
Cullena Skinka
(porcja dla 4)
300 g Bradley wędzonego plamiaka ze skórą
1 liść laurowy
20 g masła
1 cebula, obrana i drobno posiekana
1 duży por, obrany, przekrojony na pół i pokrojony w cienkie plasterki
2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę
350 ml pełnego mleka
świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku
szczypiorek, drobno posiekany, do podania
Preparation
Najpierw przygotuj solankę, mieszając 150 g soli z 600 ml gorącej wody aż do rozpuszczenia, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Zanurz 700 g filetu z plamiaka ze skórą w zimnej solance.
Pozostaw na 30 minut, następnie wyjmij, krótko spłucz i osusz papierem kuchennym.
Połóż filet z plamiaka na najniższej półce szafki.
Dodaj 5 dębowych biszkietów do stosu wędzarni nablatowej.
Ustaw tryb „tylko dym” na 1 godzinę i 30 minut.
Wyjąć, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie przykryć i wstawić do lodówki.
*Ten przepis jest odpowiedni dla początkujących
Metoda:
Włóż rybę do garnka wystarczająco dużego, aby dobrze się w niej mieściła, i zalej około 250 ml zimnej wody.
Dodać liść laurowy i delikatnie doprowadzić do wrzenia.
Gdy tylko się zagotuje, zdejmij z ognia i wyjmij rybę łyżką cedzakową, zachowując płyn z gotowania.
Usuń skórę z plamiaka i wszelkie ości, a następnie delikatnie obierz rybę z płatków.
Na drugiej patelni, na małym ogniu, rozpuść masło, dodaj cebulę i por.
Przykryj i pozostaw do ostygnięcia, bez barwienia, na 5 minut, aż zmięknie.
Dodać ziemniaka i wymieszać, aż pokryje się masłem.
Wlać likier z plamiaka i liść laurowy i doprowadzić do wrzenia.
Gotuj przez 5-10 minut, aż ziemniak będzie miękki.
Wyrzuć liść laurowy, dodaj mleko, odrobinę soli, białego pieprzu i obficie wyciśnięty sok z cytryny, a następnie zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now