Smoking Haddock in the Bradley Countertop Smoker

Palenie Plamiak w wędzarni nablatowej Bradley

Sandra Tate

Oto pierwszy z naszych przepisów skomponowany z myślą o wędzarni nablatowej Bradley. Oczywiście możliwe jest przygotowanie tych przepisów w aktualnych modelach Bradley Smoker.

Ingredients

Cullena Skinka

(porcja dla 4)

300 g Bradley wędzonego plamiaka ze skórą

1 liść laurowy

20 g masła

1 cebula, obrana i drobno posiekana

1 duży por, obrany, przekrojony na pół i pokrojony w cienkie plasterki

2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w 1 cm kostkę

350 ml pełnego mleka

świeżo wyciśnięty sok z cytryny do smaku

szczypiorek, drobno posiekany, do podania

Preparation

Najpierw przygotuj solankę, mieszając 150 g soli z 600 ml gorącej wody aż do rozpuszczenia, a następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Zanurz 700 g filetu z plamiaka ze skórą w zimnej solance.

Pozostaw na 30 minut, następnie wyjmij, krótko spłucz i osusz papierem kuchennym.

Połóż filet z plamiaka na najniższej półce szafki.

Dodaj 5 dębowych biszkietów do stosu wędzarni nablatowej.

Ustaw tryb „tylko dym” na 1 godzinę i 30 minut.

Wyjąć, pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie przykryć i wstawić do lodówki.

*Ten przepis jest odpowiedni dla początkujących

Metoda:

Włóż rybę do garnka wystarczająco dużego, aby dobrze się w niej mieściła, i zalej około 250 ml zimnej wody.

Dodać liść laurowy i delikatnie doprowadzić do wrzenia.

Gdy tylko się zagotuje, zdejmij z ognia i wyjmij rybę łyżką cedzakową, zachowując płyn z gotowania.

Usuń skórę z plamiaka i wszelkie ości, a następnie delikatnie obierz rybę z płatków.

Na drugiej patelni, na małym ogniu, rozpuść masło, dodaj cebulę i por.

Przykryj i pozostaw do ostygnięcia, bez barwienia, na 5 minut, aż zmięknie.

Dodać ziemniaka i wymieszać, aż pokryje się masłem.

Wlać likier z plamiaka i liść laurowy i doprowadzić do wrzenia.

Gotuj przez 5-10 minut, aż ziemniak będzie miękki.

Wyrzuć liść laurowy, dodaj mleko, odrobinę soli, białego pieprzu i obficie wyciśnięty sok z cytryny, a następnie zmiksuj zupę za pomocą ręcznego blendera.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now