P10 gorący Łosoś wędzony
Super łatwe i smaczne niesamowite!
Ingredients
2 Filety z łososia
Sucha solanka:50 g soli
50 g brązowego cukru
Ten przepis na suchą solankę został przygotowany na 2 filety rybne, ale można go łatwo zwiększyć w celu uzyskania większej ilości.
Preparation
Metoda:
Wymieszaj sól i cukier i posyp obficie rybę ze wszystkich stron. Schłodzić przez 30 minut.
Spłucz kurację z łososia i osusz ręcznikiem kuchennym. Pozostawić do wyschnięcia, bez przykrycia, w lodówce na metalowej kratce przez co najmniej 1 godzinę.
Gdy łosoś wyschnie i będzie gotowy do wędzenia, ustaw wędzarnię P10 na 95°C i wędź. Lubimy łączyć olchę z łososiem, ale możesz zamienić ją na nasz klon lub dowolne inne drewno, aby uzyskać równie pyszne rezultaty.
Włóż łososia do wędzarni P10 i wędź gorącym dymem przez 1,5-2 godziny, aby osiągnąć pożądaną temperaturę wewnętrzną 55-60°C, w zależności od pożądanego wykończenia. Podawaj na gorąco lub schłodzone i spożywaj na zimno.
Olcha
drewno
Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.
Shop Now