P10 Hot Smoked Salmon

P10 gorący Łosoś wędzony

Dan Shahin

Super łatwe i smaczne niesamowite!

Ingredients

2 Filety z łososia

Sucha solanka:

50 g soli

50 g brązowego cukru

Ten przepis na suchą solankę został przygotowany na 2 filety rybne, ale można go łatwo zwiększyć w celu uzyskania większej ilości.

Preparation

Metoda:

Wymieszaj sól i cukier i posyp obficie rybę ze wszystkich stron. Schłodzić przez 30 minut.

Spłucz kurację z łososia i osusz ręcznikiem kuchennym. Pozostawić do wyschnięcia, bez przykrycia, w lodówce na metalowej kratce przez co najmniej 1 godzinę.

Gdy łosoś wyschnie i będzie gotowy do wędzenia, ustaw wędzarnię P10 na 95°C i wędź. Lubimy łączyć olchę z łososiem, ale możesz zamienić ją na nasz klon lub dowolne inne drewno, aby uzyskać równie pyszne rezultaty.

Włóż łososia do wędzarni P10 i wędź gorącym dymem przez 1,5-2 godziny, aby osiągnąć pożądaną temperaturę wewnętrzną 55-60°C, w zależności od pożądanego wykończenia. Podawaj na gorąco lub schłodzone i spożywaj na zimno.

Olcha
 drewno

Bisquettes olchowy dla palaczy Bradley

Olcha jest powszechnie stosowana do wędzonego łososia ze względu na jej łagodniejszy smak. Jednak dzięki lekkiemu, słodkiemu i piżmowemu smakowi jest to gładki aromat dymu, idealny do niemal każdego dania.

Shop Now