Incredible Candied Smoked Salmon Recipe

Niesamowity Kandydowany wędzony łosoś Przepis



Rozkoszuj się słodkimi i dymnymi smakami tego kandyzowanego przepisu na łososia! Łosoś jest następnie pokryty prostą mieszanką cukru Demerara i gruboziarnistej soli, jest następnie pokryta pyszną glazurą cukierkową wykonaną czerwonym winem, ciemnym rumem, brązowym cukrem i miodem lub syropem klonowym i powoli wędzona do perfekcji.

Ingredients

Łosoś

1 kg - 2 kg Demerary lub naturalnego brązowego cukru

7/8 - 1 szklanka grubej soli (nie więcej niż filiżanka)

Odłóż na później (opcjonalnie):

8 ząbków rozgniecionego czosnku

Małe, palmowe, pełne, zmiażdżone ziarna pieprzu

2 łyżeczki startego świeżego imbiru

Tarta skórka z 1 pomarańczy

½ Łyżeczka płatków czerwonego chili

½ łyżeczka Cyenne

Nie dodawaj żadnych płynnych przypraw, ponieważ może to pogorszyć stosunek soli do cukru. Jednakże, osobiście wkradłem się do solanki około 4 uncji ciemnego rumu.

Cukierkowa Glazura:

4 uncje czerwonego wina

4 Oz ciemny rum

2 szklanki brązowego cukru

1 szklanka miodu lub syropu klonowego

Pieprz cayenne (opcjonalnie)

Preparation

Temperatura wędzarni:

Spróbuj utrzymać 100-125°F (powolny dym)

Solanka:

Wymieszaj razem cukier i sól.

Przed wędzeniem obierz łososia ze skóry i kości, a także odetnij ciemne mięso. Nie używaj pasków na brzuch, ponieważ są zbyt tłuste.

Łososia pokroić na kawałki, takie jak nuggetsy 1″ x 1″ lub paski 2″ x 6″ i ¼" gruby.

Przykryj dno plastikowego pojemnika a ¼″ mieszanki soli i cukru.

Na mieszance ułóż większe i grubsze kawałki łososia.

Kontynuuj układanie warstw mieszanki solanki/łososia, aż cały łosoś zostanie przykryty. Umieścić w lodówce. Solanka szybko się rozpuści i zacznie wyciągać płyn z łososia.

A teraz cukierkowanie łososia:

W rondlu podgrzej wino, rum, cukier, miód/syrop klonowy. Jest kilka sposobów na kandyzowanie łososia. To Twój wybór, baw się, eksperymentuj.

W procesie wędzenia glazurę można szczotkować kilkukrotnie.

Łososia można wyjąć w połowie wędzenia i namoczyć go w glazurze na kilka godzin przed ponownym wędzeniem.

Wędzonego łososia włóż do pojemnika z polewą i pozostaw do wchłonięcia w lodówce (nie zostawiaj dłużej niż jeden dzień, bo cukier wyssie więcej wilgoci z wędzonej ryby, nawet bez soli).