Niesamowity Kandydowany wędzony łosoś Przepis
Rozkoszuj się słodkimi i dymnymi smakami tego kandyzowanego przepisu na łososia! Łosoś jest następnie pokryty prostą mieszanką cukru Demerara i gruboziarnistej soli, jest następnie pokryta pyszną glazurą cukierkową wykonaną czerwonym winem, ciemnym rumem, brązowym cukrem i miodem lub syropem klonowym i powoli wędzona do perfekcji.
Ingredients
Łosoś
1 kg - 2 kg Demerary lub naturalnego brązowego cukru
7/8 - 1 szklanka grubej soli (nie więcej niż filiżanka)
Odłóż na później (opcjonalnie):
8 ząbków rozgniecionego czosnku
Małe, palmowe, pełne, zmiażdżone ziarna pieprzu
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
Tarta skórka z 1 pomarańczy
½ Łyżeczka płatków czerwonego chili
½ łyżeczka Cyenne
Nie dodawaj żadnych płynnych przypraw, ponieważ może to pogorszyć stosunek soli do cukru. Jednakże, osobiście wkradłem się do solanki około 4 uncji ciemnego rumu.
Cukierkowa Glazura:
4 uncje czerwonego wina
4 Oz ciemny rum
2 szklanki brązowego cukru
1 szklanka miodu lub syropu klonowego
Pieprz cayenne (opcjonalnie)
Preparation
Temperatura wędzarni:
Spróbuj utrzymać 100-125°F (powolny dym)
Solanka:
Wymieszaj razem cukier i sól.
Przed wędzeniem obierz łososia ze skóry i kości, a także odetnij ciemne mięso. Nie używaj pasków na brzuch, ponieważ są zbyt tłuste.
Łososia pokroić na kawałki, takie jak nuggetsy 1″ x 1″ lub paski 2″ x 6″ i ¼" gruby.
Przykryj dno plastikowego pojemnika a ¼″ mieszanki soli i cukru.
Na mieszance ułóż większe i grubsze kawałki łososia.
Kontynuuj układanie warstw mieszanki solanki/łososia, aż cały łosoś zostanie przykryty. Umieścić w lodówce. Solanka szybko się rozpuści i zacznie wyciągać płyn z łososia.
A teraz cukierkowanie łososia:
W rondlu podgrzej wino, rum, cukier, miód/syrop klonowy. Jest kilka sposobów na kandyzowanie łososia. To Twój wybór, baw się, eksperymentuj.
W procesie wędzenia glazurę można szczotkować kilkukrotnie.
Łososia można wyjąć w połowie wędzenia i namoczyć go w glazurze na kilka godzin przed ponownym wędzeniem.
Wędzonego łososia włóż do pojemnika z polewą i pozostaw do wchłonięcia w lodówce (nie zostawiaj dłużej niż jeden dzień, bo cukier wyssie więcej wilgoci z wędzonej ryby, nawet bez soli).