Hot Smoked Mackerel with Poached Egg, Potatoes, Broad Beans & Herbs

Gorący Wędzona makrela z gotowanym jajkiem, ziemniakami, szeroką fasolą i ziołami

Sandra Tate

Ten zachwycający posiłek był wynikiem 20 minut gotowania.

Ingredients

50 g soli morskiej

30g naturalnego cukru

Służy 4

2 makrele wędzone na gorąco

Małe młode ziemniaki (Zezwalam na 5 na osobę)

2 garści bobu

Masło

posiekana natka pietruszki i szczypiorek

sól i pieprz

łyżka białego octu winnego

4 jajka

Preparation

Czy to nie radość, gdy od przyjaciół hojnie otrzymujesz domowe produkty i możesz je połączyć z własną pracą, w tym przypadku z makrelą wędzoną na gorąco? I powstaje niezapomniany posiłek

Makrela wędzona na gorąco, którą zrobiłam kilka dni temu, zawinięta w pergamin kuchenny, leżała w lodówce do czasu, aż Fran przyjechała z trugiem wypełnionym jej młodymi ziemniakami, pietruszką, szczypiorkiem, bobem i nie tylko.

Do tego zawsze mam kosz pełen wielobarwnych jajek od pstrokatej ekipy Sandry składającej się z kurcząt specjalnych ras.

Ten wspaniały posiłek powstał w wyniku 20-minutowego gotowania. Ale najpierw...

Peklowanie i wędzenie makreli:

Proszę o oczyszczenie mojej makreli i usunięcie głów – wolę wędzić je na gorąco w całości, a nie w postaci filetów, ale nie potrzebuję na nich twarzy.

Na dwie duże, bardzo świeże makrele przygotowałam kurację 50 g soli morskiej zmieszane z 30g naturalnego cukru.

Wetrzyj w ubytki i skórę, włóż do torebki lub pojemnika do zamrażania i pozostaw w lodówce na 30 minut.

Teraz dobrze spłucz i całkowicie osusz papierem kuchennym w środku i na zewnątrz.

Ustaw wędzarnię Bradley Smoker na temperaturę w szafce wynoszącą 80°C/180°F i wrzuć do stosu pół tuzina ciasteczek dębowych.

Zanim umieścisz rybę na drucianej kratce, rozgrzej szafkę do odpowiedniej temperatury i wypełnij ją dymem. Górny otwór wentylacyjny zostawiam otwarty do lekkiego wędzenia i ryba powinna być gotowa po godzinie.

Jeśli nie masz pewności, czy są gotowe, sprawdź temperaturę wewnętrzną 72°C.

Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i przechowywać w lodówce, jeśli nie użyjesz od razu.

Służy 4

Ostrożnie wyjmij 4 filety 2 makrele wędzone na gorąco, usuwając kość pęsetą, układamy na arkuszu folii i odstawiamy.

Gotować małe młode ziemniaki (Pozwalam 5 na osobę, decydujesz według własnego apetytu), aż będą prawie miękkie, jeśli sprawdzisz je patyczkiem.

Teraz dodaj 2 garści bobu i gotuj przez kolejne 2-3 minuty, następnie odcedź i dodaj dobrą kostkę masła.

Lekko rozgnieć grzbietem widelca i rozsyp garść posiekana natka pietruszki i szczypiorek.

Dopraw z sól i pieprz.

Umieść filety z makreli pod rozgrzanym grillem i smaż po 2-3 minuty z każdej strony.

Podczas gotowania makreli zagotuj na patelni 6 cm wodę łyżka białego octu winnego, gdy już pojawi się wrzód 4 jajka i gotuj przez niecałe 2 minuty, następnie wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na papier kuchenny.

Rozłóż zioła, fasolę i mieszankę ziemniaków na 4 talerzach, na każdym ułóż skwierczący filet z makreli i jajko w koszulce.

Takie proste, takie bardzo dobre!

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now