Classic Cold Smoked Salmon

Klasyczny Salmon wędzony na zimno

Sandra Tate

Wędzony na zimno łososia dobrze zamarza i jest tam, starannie pokrojony w paczkach i gotowy na to, kiedy go potrzebujesz.

Ingredients

1kg filetu z łososia bez kości

300 g soli morskiej

50 g ciemnego cukru melasowego

Preparation

Mamy początek grudnia i dobry czas, aby wyprzedzić grę i uwędzić wystarczającą ilość łososia, aby przetrwać sezon świąteczny na kanapki, przystawki i specjalne śniadania z wędzonego łososia, jajecznicy i Prosecco,

Łosoś wędzony na zimno dobrze się mrozi i jest na miejscu, starannie pokrojony w paczki i gotowy, kiedy go potrzebujesz – cóż, taka była teoria,

Syn nr 2 odebrał już dwie z tych cennych paczek!

Peklowanie łososia

Z mojego filetu z łososia o grubości 1 kg, w środkowej części, wyszło około 800 g wspaniałego wędzonego łososia – pamiętajcie, że w procesie peklowania traci się na wadze, a skóra pozostaje skórzastą pozostałością.

Przygotuj filet, przesuwając kciukiem wzdłuż linii kości, a następnie usuwaj je pojedynczo pęsetą.

Za to 1kg filetu z łososia bez kości Użyłem lekarstwa wykonanego z 300 g soli morskiej dokładnie wymieszać z 50 g ciemnego cukru melasowego.

Weź czysty, suchy pojemnik o odpowiedniej wielkości, aby pomieścić rybę i posyp jego dno jedną piątą utwardzacza, a następnie ułóż w nim łososia skórą do dołu. Rozprowadź pozostałą mieszankę utwardzającą równomiernie na powierzchni miąższu i rozklep ją, tworząc skórkę.

Przykryć i wstawić do lodówki na noc na ok 12 godzin.

Kuracja odbierze teraz wilgoć z ryby i wytworzy się ciemna melasa wokół łososia.

Wyjąć z pojemnika i bardzo dokładnie wypłukać, usuwając pozostałości utwardzacza.

Skóra ryby będzie bardzo twarda i skórzasta.

Całkowicie osusz na papierze kuchennym, następnie połóż skórę na ruszcie Bradley i pozostaw w przewiewnym, zimnym miejscu na co najmniej 3 godziny w celu dalszego wysuszenia powierzchni.

Przygotuj wędzarnię Bradley, instalując ją z nasadką do wędzenia na zimno i dodając pełny stos Biszkiety z dębu whisky do stosu.

Zanim przeniesiesz łososia na środek komory, poczekaj, aż wędzarnia będzie działać wystarczająco długo, aby komora napełniła się dymem.

Zimne palenie do 10 godzin – ja paliłem przez okres 6 godzin i było idealnie.

Przykryj i wstaw do lodówki na noc, a następnie pokrój tak cienko, jak to możliwe, drobnym, bardzo ostrym ostrzem i ułóż na papierze do pieczenia w preferowanych ilościach, a następnie zawiń i zamroź – och, i zarezerwuj trochę do natychmiastowego spożycia!

Whisky
Dąb

Bisquettes z dębu whisky dla palaczy Bradley

Specjalnie stworzony, aby nadać wyrazisty smak każdemu daniu. Dobrze komponuje się z czerwonym mięsem, wieprzowiną, rybami (zwłaszcza łososiem) i ciężką dziczyzną.

Shop Now