Jak zrobić wędzone Pstrąg tęczowy
Ten pyszny wędzony przepis na pstrąga polega na przyciągnięciu pstrąga przez noc w mieszance soli koszernej i brązowego cukru, po czym powoli pali i podanie ciepłego lub schłodzonego. Mając tylko kilka prostych kroków, będziesz mieć doskonale wędzony pstrąg pełen smaku i na pewno zrobisz wrażenie!
Ingredients
4 Cały pstrąg, wypatroszony i oskrobany
½ szklanki soli koszernej
½ szklanki brązowego cukru
Preparation
Wymieszaj sól i cukier z galonem wody i kontynuuj mieszanie, aby rozpuścić sól i cukier. Włóż pstrąga do tej solanki i włóż do lodówki pod przykryciem na co najmniej 2 godziny, a nawet na całą noc.
Wyjąć pstrąga z zalewy (solankę wyrzucić), osuszyć papierowym ręcznikiem i wstawić na kratkę nad blachą do pieczenia w lodówce na co najmniej kilka godzin, a maksymalnie na całą noc. Możesz także pozostawić rybę do wyschnięcia na kilka godzin w chłodnym miejscu.
Włóż rybę do wędzarni, zawieszoną lub na ruszcie i rozpocznij przyjemny, chłodny dym. Powoli pozwól, aby temperatura w wędzarni osiągnęła 200°F (93°C) i utrzymywała ją w zakresie od 175°F (79°C) do 200°F (93°C) przez co najmniej godzinę, a maksymalnie 4 godziny. Nie pozwól, aby temperatura wzrosła powyżej 225°F (107°C). Jeżeli tak, włóż do wędzarni tackę z lodem.
Wędzone pstrągi można jeść na ciepło lub schłodzone.
Przepis autorstwa: Szef kuchni Michael Demagistris