How to make smoked scallops
In this video, Joe smokes some sea scallops, the adductor muscle of this type of shellfish.
Ingredients
Mrożone przegrzebki
Do solanki:
60 gramów soli
1 litr wody
Na sos:
Masło
Czosnek
Preparation
W pojemniku dodaj 60 gramów soli do 1 litra wody.
Przenieś mieszaninę soli i wody do większej miski i dodaj zamrożone przegrzebki.
Rozgrzej wędzarnię Bradley przez 1 godzinę i 40 minut w temperaturze 64 F (18 C). *Upewnij się, że wędzarnia pali tylko dym, bez ogrzewania*
Połóż przegrzebki na stojaku i wsuń je do wędzarni Bradley.
Po 45 minutach wyjmij przegrzebki z wędzarni i osusz je. Następnie wlej trochę oleju na patelnię i gdy olej będzie wystarczająco gorący, dodaj przegrzebki.
Pamiętaj, aby obrócić przegrzebki, gdy zobaczysz, że spód przegrzebków robi się nieco brązowy.
Gdy przegrzebki z obu stron staną się złotobrązowe, wyjmij je i połóż na talerzu.
Aby przygotować sos czosnkowo-maślany, rozpuść kostkę masła na patelni, rozgnieć czosnek i włóż go do roztopionego masła na patelni.
Skrop połówką cytryny przegrzebki i dodaj sos czosnkowo-maślany. Smacznego!
Przepis autorstwa: Palę z Joe