Jak zrobić wędzone Ogony homara
Te wędzone ogony homara pokryte masłem będą miały słodki i smokowy smak twoich ust!
Ingredients
2 ogony homara
8 łyżek masła
2 łyżki świeżej posiekanej natki pietruszki
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka papryki
¼ łyżeczki soli czosnkowej
¼ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Preparation
Przede wszystkim przygotuj homara, odcinając nożyczkami kuchennymi środek twardej skorupy w kierunku ogona. Delikatnie oddziel mięso palcami od muszli, trzymając je u nasady ogona. Podnieś mięso tak, aby spoczęło na wierzchu rozłupanej skorupy. Zrób nacięcie w środku mięsa.
Na małej patelni rozpuść masło. Na patelnię dodać natkę pietruszki, sok z cytryny, paprykę, sól czosnkową i pieprz, wszystko wymieszać.
Wlać około 1 łyżkę stołową tej mieszanki na każdy ogon homara. Pozostałą mieszaninę masła trzymaj w cieple.
Rozgrzej wędzarnię do 149°C. Wędź ogony homara przez około 15-20 minut lub do momentu, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 54°C. Do tego przepisu możesz użyć biszkoptów pekan.
Wyjmij je z wędzarni i podawaj z masłem.