Jak zrobić wędzone Łosoś czosnku
Delikatny łosoś szczotkowany niesamowitą mieszanką czosnku! Ten wędzony łosoś czosnkowy stanie się twoją nową obsesją!
Ingredients
Łosoś:
2 do 3 funtów filetu z łososia
½ łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki mielonego czosnku
¼ szklanki oliwy z oliwek
Do wcierania:
1 łyżka mielonego czarnego pieprzu
1 szklanka brązowego cukru
½ szklanki soli koszernej
Preparation
Weź blachę do pieczenia i przykryj ją papierem pergaminowym, aby ułatwić czyszczenie. Połóż na nim łososia, skórą do dołu. W małej misce dodaj czarny pieprz, brązowy cukier i sól, wszystko wymieszaj. Dopraw rybę tą mieszanką.
Weź kolejną małą miskę i dodaj oliwę z oliwek, pietruszkę i czosnek.
Rozgrzej wędzarnię do 82°C przez 15 minut.
Za pomocą pędzla dodaj mieszankę czosnkową do łososia i zanieś do wędzarni. Część mieszanki zachowaj na koniec.
Wędź, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 140°F (60°C) – około 3 do 4 godzin. Do tego przepisu możesz użyć biszkoptów orzechowych.
Wyjmij go z wędzarni i posmaruj resztą mieszanki czosnkowej. Można podawać z kawałkami cytryny.