How to Smoke Salmon

Jak palić Łosoś



Rozkoszuj się aromatycznym wędzonym łososiem dzięki temu przepisowi zawierającemu domowy nawóz rybny z wędzoną solą, papryką, brązowym cukrem i nie tylko. To pyszne danie, polane syropem klonowym i masłem czosnkowym, jest idealne na specjalną okazję lub weekendowy poczęstunek.

Ingredients

 Rub rybny:

½ szklanki grubej wędzonej soli

1 łyżka czarnego pieprzu

½ szklanki mielonego lub granulowanego czosnku

6 łyżek mielonej lub granulowanej cebuli

½ szklanki wędzonej papryki

½ szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka skórki z cytryny

1 łyżeczka świeżo posiekanego lub suszonego koperku

Łosoś:

4 (3 ½ do 4 funtów) filety z łososia – ze skórą

2 łyżki lekkiego oleju jadalnego lub oliwy z oliwek, aby pasta się przykleiła

1 ½ szklanki cukru klonowego lub brązowego

2 łyżki nacierania rybą (przepis poniżej)

¾ szklanki syropu klonowego

1 szklanka masła czosnkowego – roztopionego

1 krążek sera Brie

1 funt słodzonych orzechów (twój wybór)

Preparation

Rub rybny:

Wszystkie składniki wymieszaj razem w średniej wielkości misce. Jeśli używasz świeżo zmielonego czosnku, nacieraj go w ciągu 4 dni. Z czosnkiem granulowanym przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do miesiąca.

Łosoś:

Rozgrzej wędzarnię do 250°F (121°C).

Posmaruj 2 filety z łososia od strony miąższu syropem klonowym.

Te dwie części posyp cukrem od strony miąższu.

W przypadku pozostałych dwóch filetów posmaruj olejem obie strony filetów z łososia.

Posyp te filety nacieraniem rybnym.

Ułóż je na tacach do wędzenia i włóż do wędzarni na 1 godzinę.

Filety posmaruj roztopionym masłem czosnkowym.

Włóż łososia z powrotem do wędzarni i obniż temperaturę do 150ºF. (65°C).

Umieść Brie i orzechy na osobnych tacach na górze wędzarni.

Po 1 godzinie wyjmij i podawaj!

Przepis autorstwa: Marc jest na grillu