Jak palić Łosoś
Rozkoszuj się aromatycznym wędzonym łososiem dzięki temu przepisowi zawierającemu domowy nawóz rybny z wędzoną solą, papryką, brązowym cukrem i nie tylko. To pyszne danie, polane syropem klonowym i masłem czosnkowym, jest idealne na specjalną okazję lub weekendowy poczęstunek.
Ingredients
Rub rybny:
½ szklanki grubej wędzonej soli
1 łyżka czarnego pieprzu
½ szklanki mielonego lub granulowanego czosnku
6 łyżek mielonej lub granulowanej cebuli
½ szklanki wędzonej papryki
½ szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 łyżeczka świeżo posiekanego lub suszonego koperku
Łosoś:
4 (3 ½ do 4 funtów) filety z łososia – ze skórą
2 łyżki lekkiego oleju jadalnego lub oliwy z oliwek, aby pasta się przykleiła
1 ½ szklanki cukru klonowego lub brązowego
2 łyżki nacierania rybą (przepis poniżej)
¾ szklanki syropu klonowego
1 szklanka masła czosnkowego – roztopionego
1 krążek sera Brie
1 funt słodzonych orzechów (twój wybór)
Preparation
Rub rybny:
Wszystkie składniki wymieszaj razem w średniej wielkości misce. Jeśli używasz świeżo zmielonego czosnku, nacieraj go w ciągu 4 dni. Z czosnkiem granulowanym przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do miesiąca.
Łosoś:
Rozgrzej wędzarnię do 250°F (121°C).
Posmaruj 2 filety z łososia od strony miąższu syropem klonowym.
Te dwie części posyp cukrem od strony miąższu.
W przypadku pozostałych dwóch filetów posmaruj olejem obie strony filetów z łososia.
Posyp te filety nacieraniem rybnym.
Ułóż je na tacach do wędzenia i włóż do wędzarni na 1 godzinę.
Filety posmaruj roztopionym masłem czosnkowym.
Włóż łososia z powrotem do wędzarni i obniż temperaturę do 150ºF. (65°C).
Umieść Brie i orzechy na osobnych tacach na górze wędzarni.
Po 1 godzinie wyjmij i podawaj!
Przepis autorstwa: Marc jest na grillu