Doskonały Wędzony pstrąg Przepis
Pstrąg to idealna ryba do gorącego dymu, dzięki ich możliwej do opanowania rozmiaru, fakturze i niesamowitym smakowi.
Nie tylko to, ale są to łatwo dostępne źródło żywności i dużo zabawy. Jeśli nie możesz wyjść w sobotni poranek i samodzielnie w kilku, na pewno znajdziesz trochę w lokalnym sklepie spożywczym.
Możesz podawać wędzonego pstrąga jako przystawkę, obfity posiłek lub dodać smak zup i dipów! Niezależnie od tego, że zdecydujesz się użyć swojej ryby, gwarantujemy, że pokochasz ten przepis na wędzonego pstrąga.
Ingredients
2-3 kg (5-7 funtów) pstrąga. Wskazówka dla profesjonalistów: przeciętny pstrąg o długości 33 cm (13 cali) waży 0,45 kg (1 funt).
Solanka:
2 litry (½ galon) wody
120 ml (½ filiżanka cukru
120 ml (½ filiżanka) brązowy cukier
120 ml (½ Cdo góry) sól
30 ml (2 łyżki) sproszkowanego czosnku
30 ml (2 łyżki) chili w proszku
45 ml (3 łyżki) soku z cytryny
Preparation
Pstrąga włóż do szklanego naczynia do gotowania i zalej solanką. Upewnij się, że wszystkie powierzchnie ryby mają kontakt z solanką.
Przechowywać w lodówce przez 8 godzin.
Wyjąć pstrąga z naczynia i opłukać w zimnej wodzie.
Wytrzyj do sucha i połóż na stojaku wędzarni na godzinę. Spróbuj ułożyć rybę na stojaku wędzarni, aby dym mógł przedostać się do wnętrza ryby. W przypadku filetów ułóż rybę skórą do dołu.
Metoda palenia:
Rozgrzej wędzarnię Bradley do 107°C (225°F). Do wędzenia polecamy Olchowe Bisquettes.
Wędzić pstrągi do 4 godzin, pilnując, żeby nie wyschły. Mniejsze pstrągi można w pełni wędzić już w 1½ godzin, ale można je pozostawić na dłużej, aby uzyskać silniejszy aromat dymu.
Gotową rybę można zjeść na świeżo, prosto z wędzarni, jako przystawkę lub składnik innego dania – jeśli nie możesz się powstrzymać przed zjedzeniem całości wcześniej!
Resztki przechowuj w lodówce przez kilka dni lub zamrażaj przez miesiące. Jeśli zdecydujesz się wrzucić je do zamrażarki, nie zapomnij najpierw usunąć mięsa z kości.
To prosty i smaczny przepis na wędzonego pstrąga, który może zrobić każdy. Spróbuj, a przekonasz się, dlaczego nazywamy go idealnym przepisem na wędzonego pstrąga. Półsłodki i słony smak w połączeniu ze świeżym pstrągiem sprawi, że Twoi goście nie będą mogli się oprzeć!