alt="Smoked Trout"

Doskonały Wędzony pstrąg Przepis



Pstrąg to idealna ryba do gorącego dymu, dzięki ich możliwej do opanowania rozmiaru, fakturze i niesamowitym smakowi.

Nie tylko to, ale są to łatwo dostępne źródło żywności i dużo zabawy. Jeśli nie możesz wyjść w sobotni poranek i samodzielnie w kilku, na pewno znajdziesz trochę w lokalnym sklepie spożywczym.

Możesz podawać wędzonego pstrąga jako przystawkę, obfity posiłek lub dodać smak zup i dipów! Niezależnie od tego, że zdecydujesz się użyć swojej ryby, gwarantujemy, że pokochasz ten przepis na wędzonego pstrąga.

Ingredients

2-3 kg (5-7 funtów) pstrąga. Wskazówka dla profesjonalistów: przeciętny pstrąg o długości 33 cm (13 cali) waży 0,45 kg (1 funt).

Solanka:

2 litry (½ galon) wody

120 ml (½ filiżanka cukru

120 ml (½ filiżanka) brązowy cukier

120 ml (½ Cdo góry) sól

30 ml (2 łyżki) sproszkowanego czosnku

30 ml (2 łyżki) chili w proszku

45 ml (3 łyżki) soku z cytryny

Preparation

Pstrąga włóż do szklanego naczynia do gotowania i zalej solanką. Upewnij się, że wszystkie powierzchnie ryby mają kontakt z solanką.

Przechowywać w lodówce przez 8 godzin.

Wyjąć pstrąga z naczynia i opłukać w zimnej wodzie.

Wytrzyj do sucha i połóż na stojaku wędzarni na godzinę. Spróbuj ułożyć rybę na stojaku wędzarni, aby dym mógł przedostać się do wnętrza ryby. W przypadku filetów ułóż rybę skórą do dołu.

Metoda palenia:

Rozgrzej wędzarnię Bradley do 107°C (225°F). Do wędzenia polecamy Olchowe Bisquettes.

Wędzić pstrągi do 4 godzin, pilnując, żeby nie wyschły. Mniejsze pstrągi można w pełni wędzić już w 1½ godzin, ale można je pozostawić na dłużej, aby uzyskać silniejszy aromat dymu.

Gotową rybę można zjeść na świeżo, prosto z wędzarni, jako przystawkę lub składnik innego dania – jeśli nie możesz się powstrzymać przed zjedzeniem całości wcześniej!

Resztki przechowuj w lodówce przez kilka dni lub zamrażaj przez miesiące. Jeśli zdecydujesz się wrzucić je do zamrażarki, nie zapomnij najpierw usunąć mięsa z kości.

To prosty i smaczny przepis na wędzonego pstrąga, który może zrobić każdy. Spróbuj, a przekonasz się, dlaczego nazywamy go idealnym przepisem na wędzonego pstrąga. Półsłodki i słony smak w połączeniu ze świeżym pstrągiem sprawi, że Twoi goście nie będą mogli się oprzeć!