Hot Mackerel Nicoise

Gorące Makrela Nicoise

Sandra Tate

Wędzony mackerel jest ogromnym faworytem rodziny i jako taki warto gorąco wędzenia luzem, aby zawsze był fillet lub dwa dostępne z zamrażalnika też.

Ingredients

Do sałatki nicejskiej
Składniki/osobę:
2 filety z makreli wędzonej na gorąco

1 średni ziemniak, obrany i pokrojony na kawałki

3 małe pomidory śliwkowe, pokrojone na ćwiartki

50 g drobnej fasoli

2 jajka

kilka oliwek

Posiekana pietruszka

Do dressingu:

1 zaokrąglona łyżeczka chrzanu

1 łyżeczka musztardy Dijon

1 łyżeczka cukru,

1 łyżka białego octu winnego

Olej słonecznikowy

Preparation

Wędzenie na gorąco makreli


Ja wolę solankę z cukrem/solą, ponieważ cukier nadaje łagodniejszy, słodki smak dymu.

Na 4 makrele, filetowane i oczyszczone, wymieszaj 50 g soli morskiej z 60 g jasnego brązowego cukru I sok z małej cytryny z 500ml gorącej wody aż do rozpuszczenia, a następnie pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

W szczelnym pojemniku zanurz filety i pozostaw na 30 minut, następnie dokładnie spłucz, osusz i ułóż w odstępach od siebie koszyczkach z drutu stalowego Bradley.

Pozostaw filety do wyschnięcia w chłodnym i przewiewnym miejscu, umieść je na godzinę (nie w lodówce), podczas gdy podgrzewasz szafkę Bradley Smoker do 190°F/85°C, załaduj Oak Bisquettes i wędź przez około 45 minut – 1 godzinę lub do momentu ugotowania do temperatury wewnętrznej 72°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce do momentu użycia.

Do dressingu:


Wymieszaj razem 1 zaokrąglona łyżeczka chrzanu,1 łyżeczka musztardy Dijon,1 łyżeczka cukru, 1 łyżka białego octu winnego na pastę, a następnie zacznij powoli ubijać olej słonecznikowy aż uzyskasz gęstą, luksusową emulsję. Odłożyć na bok.

Metoda:


Zagotuj wodę w rondlu i dodaj kawałki ziemniaków, po 5 minutach dodaj jajka na tę samą patelnię i gotuj przez 6 minut, następnie wyjmij jajka, obierz i przekrój na pół. Dodaj drobną fasolę na patelnię i gotuj przez kolejne 2 minuty, sprawdź, czy ziemniaki są miękkie, następnie odcedź wszystko i trzymaj w cieple.

Rozgrzej grill do wysokiej temperatury. Ułóż filety na folii, skórą do góry i grilluj, aż na skórze pojawią się pęcherze i będzie chrupiąca, następnie usuń.

Ziemniaki i fasolę rozłóż na ogrzanych talerzach, posyp pokrojonymi w ćwiartki pomidorami, 4 połówkami jajek, posiekaną natką pietruszki i na wierzchu ułóż 2 gorące wędzone filety z makreli. Skropić dressingiem i doprawić solą i pieprzem.

Natychmiast podawaj.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now