Honey & Lemon Bradley Hot Smoked Salmon Fillet with Tzatziki

Honey & Lemon Bradley Filet z łososia wędzonego gorącego z Tzatziki

Sandra Tate

To takie wspaniałe danie na gorący, letni dzień, który można podawać schłodzone i jest idealne jako starter lub lekki lunch.

Ingredients

(porcja dla 4)

4 filety z łososia wędzonego na gorąco w miodzie i cytrynie

500 g słoiczka jogurtu greckiego

1 zielone chili, przycięte, usunięte nasiona i drobno posiekane lub pokrojone w plasterki

garść świeżej mięty, posiekanej

1 mały ogórek przekrojony na pół, pozbawiony nasion i pokrojony w 5-milimetrową kostkę

kilka cienkich plasterków wafla (potrzebna jest obieraczka lub mandolina) ogórka do dekoracji

krążki cytryny do dekoracji

Preparation

*Ten przepis jest odpowiedni dla początkujących

Rozpuść 50 g miodu i 50 g soli w 500 ml gorącej wody, dodaj skórkę z cytryny i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Teraz zanurz 500 g filetu z łososia lub 4 przygotowane filety bez kości w solance i pozostaw na godzinę.

Wyjąć z solanki (którą należy wyrzucić), opłukać i całkowicie osuszyć na papierze kuchennym.

Pozostaw do wyschnięcia w lodówce na czas przygotowania wędzarni Bradley.

Dodaj kilka biszkietów dębowych do stosu i ustaw temperaturę w komorze wędzarniczej na 100°C.

Gdy temperatura zostanie osiągnięta, połóż filety na metalowej kratce i wędź przez 1 1/2 godziny.

Wyjąć, przykryć i schłodzić do momentu użycia.

Na każdym z 4 talerzy ułóż plasterki ogórka, końcówki świeżej mięty i cząstkę cytryny, dodaj soczysty miód i wędzone na gorąco filety z cytryny, a obok każdego z nich połóż łyżkę chłodzących tzatziki.

Podawać z pieczywem lub pittą.

Dąb
 Drewno

Biszkiety dębowe dla wędzarzy Bradley

Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.

Shop Now