Honey & Lemon Bradley Filet z łososia wędzonego gorącego z Tzatziki
To takie wspaniałe danie na gorący, letni dzień, który można podawać schłodzone i jest idealne jako starter lub lekki lunch.
Ingredients
(porcja dla 4)
4 filety z łososia wędzonego na gorąco w miodzie i cytrynie
500 g słoiczka jogurtu greckiego
1 zielone chili, przycięte, usunięte nasiona i drobno posiekane lub pokrojone w plasterki
garść świeżej mięty, posiekanej
1 mały ogórek przekrojony na pół, pozbawiony nasion i pokrojony w 5-milimetrową kostkę
kilka cienkich plasterków wafla (potrzebna jest obieraczka lub mandolina) ogórka do dekoracji
krążki cytryny do dekoracji
Preparation
*Ten przepis jest odpowiedni dla początkujących
Rozpuść 50 g miodu i 50 g soli w 500 ml gorącej wody, dodaj skórkę z cytryny i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Teraz zanurz 500 g filetu z łososia lub 4 przygotowane filety bez kości w solance i pozostaw na godzinę.
Wyjąć z solanki (którą należy wyrzucić), opłukać i całkowicie osuszyć na papierze kuchennym.
Pozostaw do wyschnięcia w lodówce na czas przygotowania wędzarni Bradley.
Dodaj kilka biszkietów dębowych do stosu i ustaw temperaturę w komorze wędzarniczej na 100°C.
Gdy temperatura zostanie osiągnięta, połóż filety na metalowej kratce i wędź przez 1 1/2 godziny.
Wyjąć, przykryć i schłodzić do momentu użycia.
Na każdym z 4 talerzy ułóż plasterki ogórka, końcówki świeżej mięty i cząstkę cytryny, dodaj soczysty miód i wędzone na gorąco filety z cytryny, a obok każdego z nich połóż łyżkę chłodzących tzatziki.
Podawać z pieczywem lub pittą.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now