Ciepła sałatka z Wędzona Makrela & Młode Buraczki z Musztardą Dijon i Sosem Chrzanowym
Makrela zajmuje wysokie miejsce, obok śledzia i łososia, wśród najpopularniejszych ryb wędzonych; bogaty i oleisty, pełen smaku, trochę wystarczy - i jest stosunkowo tani!
Ingredients
Wyleczyć:
800 g makreli
50 g soli morskiej
60 g jasnego brązowego cukru
Sok z małej cytryny
(1 filet z makreli na osobę)
Zaokrąglona łyżeczka musztardy Dijon
½ łyżeczki płynnego miodu
1 łyżka białego octu balsamicznego
3 łyżki oleju słonecznikowego
Zaokrąglona łyżeczka gorącego sosu chrzanowego
Preparation
Na 800 g makreli, filetowanej i oczyszczonej, wymieszaj 50 g soli morskiej z 60 g jasnego brązowego cukru I sok z małej cytryny.
Wetrzyj kurację w mięsistą stronę ryby i ułóż mięso w ciele w wygodnym pojemniku.
Pozostawić na 30 minut, następnie dokładnie spłukać, osuszyć i ułożyć na koszykach z drutu stalowego Bradley, oddalonych od siebie.
Pozostaw filety do wyschnięcia w chłodnym i przewiewnym miejscu, umieść je na godzinę (nie w lodówce), podczas gdy podgrzewasz wędzarnię Bradley Smoker do 190°F/85°C, załaduj Oak Bisquettes i wędź przez około 45 minut – 1 godzinę lub do momentu ugotowania do temperatury wewnętrznej 72°C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Pozwól, aby jeden filet z wędzonej makreli na osobę był pysznym, żywym i aromatycznym przystawką lub lekkim lunchem.
Umieść młode buraki w temperaturze pokojowej na talerzach lub płytkich miskach i posyp pieprznymi liśćmi rukoli.
Podgrzej filety z makreli pod grillem, raz przewracając, następnie pokrój na kawałki i posyp sałatkę.
Mieszając, przygotuj gęsty sos emulsyjny zaokrąglona łyżeczka musztardy Dijon z ½ łyżeczki płynnego miodu I 1 łyżka białego octu balsamicznego na pastę.
Teraz wbij 3 łyżki oleju słonecznikowego po trochu, aż do uzyskania gęstej emulsji.
Na koniec dodaj zaokrąglona łyżeczka gorącego sosu chrzanowego i ponownie pokonać.
Dodaj krople dressingu do sałatek i podawaj z ciepłym, chrupiącym brązowym pieczywem.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now