Cold Smoked Pollack, Tomato & Spinach Bruschetta

Wędzony na zimno Pollack, Tomato & Spinach Bruschetta

Sandra Tate

W tym tygodniu zamierzałem dymować dorsz, ale przykuł moją uwagę gęstą, bez skóry schab Pollack. Ta twarda, płatkowa, biała ryba nie jest tak delikatna pod względem smaku jak dorsz, ale sensacyjny to samo.

Ingredients

Preparation

Rozpuścić 70 g soli morskiej i 30 g jasnego brązowego cukru W 500ml wrzącą wodą i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Zanurz 800g polędwicy z mintaja w zalewie w szczelnym pojemniku i pozostawić na 1 godzinę.

Opłucz i całkowicie osusz na papierze kuchennym.

Ustaw wędzarnię Bradley z nasadką do zimnego dymu i stosem wypełnionym biszkietami Maple, a następnie wędź przez 2-3 godziny (w zależności od własnych preferencji dotyczących poziomu zadymienia).

Umieść mintaja na drucianej kratce pośrodku szafki.

Ponownie, w zależności od preferencji, otwórz górny otwór wentylacyjny, aby uzyskać lekki dym i całkowicie zamknij, aby uzyskać bardziej intensywny dym.

Wyjmij z szafki, zawiń szczelnie w folię spożywczą i przechowuj w lodówce do czasu, aż będzie potrzebne.

Służy 2

Cięcie 2 x 100g steków z wędzonej polędwicy z mintaja i odłóż na bok.

Brać 4 dojrzałe pomidory i pokrój w dużą kostkę; 1 ząbek czosnku, zmiażdżony 1 łyżeczka soli na miazgę; 2 łyżki oliwy z oliwek I 2 garści młodych liści szpinaku.

Rozgrzej oliwę na średnim ogniu, dodaj pomidory i sól czosnkową, dopraw czarnym pieprzem i smaż przez kilka minut, aż zmiękną i stracą płyn.

Dodaj szpinak i smaż przez kolejną minutę lub do momentu, aż zwiędnie.

Zdejmij z ognia i odłóż na bok.

Na małej patelni rozpuść dobre gałka masła do spienienia na średnim ogniu.

Odkurz steki z mintaja mąką, nadmiar strząsnąć i smażyć na patelni po 4 minuty z każdej strony (krócej, jeśli nie jest zbyt gęste).

Podczas gdy ryba się gotuje, posmaruj ją 2 plasterki zakwasu z Oliwa z oliwek i grillujemy na złoty kolor.

Na każdym talerzu ułóż plasterek bruschetty, polej sosem pomidorowo-czosnkowo-szpinakowym, a na wierzch połóż wędzonego mintaja.

Natychmiast podawaj.

Klon
 Drewno

Bisquettes klonowy dla palaczy Bradley

Dzięki lekko wędzonemu, słodkiemu i subtelnemu smakowi Maple Bisquettes doskonale nadają się do wędzenia indyków oraz wzmacniania smaku drobiu i ptactwa łownego.

Shop Now