Brunch of Bradley Skasowe skrzydło wędzone gorące & Jajka po florencku
Skate to mięsista ryba, idealna do strzępienia kości po wędzonych.
Ingredients
(podaje 2)
Na sos holenderski:
100 g masła pokrojonego w kostkę
2 żółtka
1/2 łyżki zimnej wody
1/2 łyżki soku z cytryny
Sól
Pieprz
Na wędzone łyżwy i jajka po florencku:
2 - 4 zaokrąglone łyżki posiekanego, wędzonego skrzydełka łyżwy
Delikatnie podgrzej 2 tostowe kromki chleba na zakwasie - lub muffinki, jeśli wolisz
2 duże garście liści szpinaku baby, ugotowanych na parze do zwiędnięcia i lekko wyciśniętych
2 - 4 jajka (w zależności od apetytu!), gotowane
Preparation
Skate to mięsista ryba, idealna do oddzielenia od kości po wędzeniu – i tak bogata, że skrzydełko o masie 500 g wystarczy na przygotowanie wyjątkowego brunchu dla 2 osób i wciąż pozostaje mnóstwo zapasu na inną okazję.
Przygotować solankę rozpuszczając 150 g soli w 600 ml przegotowanej wody, dodać do niej kilka ząbków czosnku rozgniecionych bokiem noża kuchennego oraz gałązkę rozmarynu.
Po ostygnięciu zanurz wrotkę w solance w dobrze dopasowanym pojemniku i pozostaw na godzinę.
Wyjmij, opłucz i całkowicie osusz na ręczniku kuchennym, a następnie przenieś na drucianą kratkę Bradley Smoker, białą skórą do dołu.
Wyrzucić solankę, czosnek i zioła.
Dodaj 8 biszkoptów jabłkowych do stosu Bradley Smoker i ustaw szafkę na temperaturę 100°C.
Po osiągnięciu odpowiedniej temperatury wsuń skrzydełko z półki na środek szafki i wędź przez 2 godziny lub do momentu, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 70°C.
Pozostawić do ostygnięcia, przykryć i przechowywać w lodówce do momentu użycia.
Metoda:
Zrób sos holenderski.
Żółtka włóż do miski ustawionej nad gotującą się wodą (miska nie może mieć bezpośredniego kontaktu z wodą), dodaj wodę i sok z cytryny, ubijaj, aż masa zgęstnieje, a następnie dodaj zimne masło pokrojone w kostkę po kilka kostek na raz. czas, cały czas ubijając.
Po dodaniu wszystkich kostek otrzymasz luksusowy sos.
Zdejmij miskę z bemaru i zdejmij z ognia i kontynuuj delikatne ubijanie przez kolejną minutę, aż ciepło opadnie.
Teraz spróbuj, dopraw solą, pieprzem i, jeśli to konieczne, większą ilością soku z cytryny.
Pozostawiamy w misce nad ciepłą wodą, żeby nie wystygło i nie stwardniało.
Jajka w koszulce (które dla najlepszego rezultatu muszą być bardzo świeże) włóż do gotującej się wody z odrobiną octu winnego (pomoże to zachować ich kształt) przez 3 minuty, odcedź i osusz papierem kuchennym.
Połóż lekko posmarowany masłem tost na 2 ogrzanych talerzach, przykryj ciepłymi liśćmi szpinaku i posiekanym skrzydełkiem.
Dodaj jedno lub dwa jajka w koszulce i polej sosem holenderskim.
Jedz (i ciesz się) natychmiast!
Jabłko
Drewno
Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now