Bradley Wędzona kałamarnica , Chorizo, ciecierzycy i warzywa śródziemnomorskie
Kałamarnica jest tak łatwo rozpieszczana przez rozgotowanie, więc bądź delikatny z dymem.
Ingredients
(porcja dla 4)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
2 papryczki ramiro, pozbawione nasion, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie plasterki
300 g gotowanej chorizo
4 dojrzałe pomidory, posiekane
1 puszka ciecierzycy
sól pieprz
300 g krążków wędzonych kalmarów
1 ząbek czosnku, rozgnieciony i drobno posiekany
1 łyżka oliwy z oliwek
1 czerwone chili, pozbawione nasion i drobno pokrojone
sok z 1 limonki
2 łyżki świeżo posiekanej kolendry
Preparation
Palenie kałamarnicy
Na początek poproś sprzedawcę ryb o wykonanie całego bałaganu związanego z czyszczeniem i przygotowaniem. Mój zredukował tę uroczą parę średniej wielkości kałamarnic do czyszczenia niewielkich kawałków i pierścieni. Były super świeże i wędziłem je na zimno zaraz po przyniesieniu do domu – przez zaledwie 10 minut w wypełnionej dymem szafce Bradley, z zamkniętym górnym otworem wentylacyjnym. Wyjmij i ostudź.
Cudowne, żywe, świeże, kolorowe, letnie danie z nutą dymu i ostrego chilli.
Metoda:
Postaw dużą patelnię lub wok na średnim ogniu, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, posiekaną cebulę i plasterki czerwonej papryki ramiro i smaż przez około 8 minut, aż zwiędną i zrumienią się na brzegach.
Chorizo pokroić w 1 cm kawałki, dodać na patelnię i smażyć kolejne 8 minut.
Teraz dodaj pokrojone pomidory i odsączoną ciecierzycę, podgrzej do temperatury, dopraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut.
Lekko dopraw wędzoną kałamarnicę.
Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, posyp drobno posiekanym czosnkiem i chili, smaż przez 1 minutę, a następnie włóż na patelnię krążki kalmarów - smaż na dużym ogniu przez około 2 minuty (gdy krążki staną się mleczne) białe zamiast nieprzezroczyste, są wystarczająco wypieczone – nie należy ich rozgotować, bo staną się skórzaste).
Szybko wyciśnij sok z limonki, a następnie dodaj zawartość patelni do chorizo i warzyw.
Na koniec dodaj kolendrę i złóż wszystko razem przed natychmiastowym podaniem z dużą ilością chrupiącego francuskiego chleba.
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now