
Bradley Wędzony rząd Taramasalat
Niesamowite, co kilka słonecznych dni i trochę ciepła zrobi dla ciebie. Już porzuciłem zapiekankę i wróciłem do sałatek, więc kiedy zobaczyłem wspaniały pokaz kodków w moim fishmongerze, nie mogłem się oprzeć chęci stworzenia mojego ulubionego greckiego zanurzenia, taramasalata,
Ingredients
150g ikry wędzonego dorsza
100 g czerstwego białego chleba, pokruszonego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
sok z cytryny do smaku
jasna oliwa z oliwek (75ml-100ml)
ciepły chleb pitta do podania
Preparation
Ponieważ są to zwolnione bliźniaki i są bardzo delikatne, wykazują niesamowite podobieństwo do jąder, dlatego też podjąłem środki ostrożności, paląc i ściągając z nich błonę na potrzeby mojego zdjęcia początkowego. Jak widać są delikatne, delikatne i na pewno nie w odcieniu pastelowego różu komercyjnie produkowanej taramasalaty. Oczywiście wędzona ikra z dorsza nie jest przeznaczona tylko do taramasalaty, waży około 400 g i można ją jeszcze sporo zostawić do posmarowania tostów z serkiem śmietankowym i odrobiną soku z cytryny.
Metoda palenia:
Posyp naczynie solą morską, ostrożnie połóż na nim ikrę dorsza, a następnie posyp większą ilością soli na powierzchni. Przykryj i odstaw na godzinę w chłodne miejsce, następnie spłucz i osusz. Pozostaw na kratce Bradley do wyschnięcia na kolejne kilka godzin.
Dodaj biszkiety z jabłoni do stosu wędzarni Bradley i ustaw na 70°C. Gdy komora osiągnie odpowiednią temperaturę, wędź ikrę z dorsza przez 2 godziny. Błona będzie złocista i łatwa do odklejenia, pozostawiając miskę z kruchą, lekko wędzoną ikrą.
W kuchni
Skórki chleba należy usunąć przed rozdrobnieniem chleba. Okruchy namoczyć na chwilę w zimnej wodzie, a następnie odcisnąć z wilgoci.
Rozdrobnij ikrę dorsza w robocie kuchennym, dodaj namoczony chleb, zmiażdżony czosnek i sok z połowy cytryny, zmiksuj na gładką masę, a następnie zacznij dodawać lekką oliwę z oliwek w ciągłym spryskaniu (tak jak w przypadku majonezu), aż uzyskasz gęstą konsystencję. , kremowa konsystencja.
Posmakuj i dopraw do smaku, dodając odrobinę soli, mielonego białego pieprzu i, jeśli to konieczne, więcej soku z cytryny. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły przed podaniem.
Służyć:
Podawać z oliwkami kalamata i innymi daniami meze, takimi jak hummus, melitzanosalata i zatziki, wraz z gorącymi chlebami pitta.
Jabłko
Drewno

Lekki, owocowy i lekko słodki aromat dymu, który łączy się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i serem.
Shop Now