Bradley Salmon wędzony na zimno z koperkiem
Boże Narodzenie szybko zbliżające się i wędzone łosoś jest zawsze wysoko na naszej liście „must haves” na stół świąteczny. Niezależnie od tego, czy jest na Blinis z napojami, czy z Conpramble na śniadanie, jest to tak samo kwintesencja do Bożego Narodzenia i Nowego Roku jak Turcja.
Ingredients
1kg grubego filetu z łososia bez ości
na lekarstwo:
500 g soli morskiej
250 g miękkiego brązowego cukru
1 łyżka suszonego koperku
Preparation
Przyznam, że przez jakiś czas unikałam samodzielnego przygotowywania wędzonego łososia, przestraszona możliwością popełnienia kosztownego błędu. Nie powinienem był się martwić, jest to prosty i bardzo satysfakcjonujący proces. Jak zawsze, wyniki przewyższają wszystko, co można znaleźć na półkach supermarketów, a jest miejsce na eksperymenty, aby stworzyć własny, niepowtarzalny produkt. Ponieważ bardzo lubię także gravad lax, zdecydowałem się dodać koperek do mojego przepisu, ale możesz go pominąć, jeśli wolisz.
W tym miesiącu nie zamieściłam przepisu (chociaż z kawałków będzie świetny pasztet i świetnie komponuje się z daniami z makaronu i quiche), bo nie ma nic piękniejszego niż talerz cienkich fałdów wędzonego łososia w towarzystwie klina cytrynowym i chlebem spichlerzowym.
Kupuj świeżego łososia od dobrego sprzedawcy ryb i pamiętaj, że gotowy produkt będzie pokrojony w cienkie plasterki. To powiedziawszy, osobiście zawsze wolałbym wybierać gruby kawałek ryby, a nie ogon. Łuski zostaną usunięte, ale będziesz musiał samodzielnie przypiąć kość – przesuń linię kości do tyłu, a kości będą łatwo wyczuwalne i zlokalizowane. Następnie wystarczy użyć pęsety lub małych szczypiec, aby je usunąć.
Metoda:
Cukier, sól i koperek umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Rozłóż solidną garść, około jedną czwartą mieszanki równomiernie na dobrze dopasowanym pojemniku (wystarczy plastikowe pudełko na ciasto lub głębokie naczynie do pieczenia) i przyciśnij łososia skórą do dołu nad utwardzaczem. Wetrzyj więcej mieszanki w miąższ łososia, a następnie ułóż resztę na wierzchu, aby utworzyć grubą skórkę peklowania – ważne jest, aby większość peklowania znalazła się na miąższu. Przykryj i wstaw do lodówki na 12 godzin lub na całą noc.
Do tego czasu ryba straci trochę wilgoci, a wokół fileta pojawi się osad. Delikatnie zeskrob palcami jak najwięcej utwardzacza (należy go wyrzucić) i spłucz pod zimnym kranem, aby usunąć resztę. Przekonasz się, że nastąpiła znaczna utrata masy ciała (około 15%), ryba będzie raczej sztywna (zwłaszcza skóra), a miąższ będzie teraz zdecydowanie głębszy. Osuszyć i położyć filet na czystym ręczniku kuchennym, następnie pozostawić na 3 godziny w lodówce lub w zimnym, przewiewnym miejscu, po czym powierzchnia będzie lekko lepka w dotyku. Natrzyj powierzchnię większą ilością koperku (lub nie, jeśli wolisz) i połóż skórą do dołu na drucianej półce Bradley Smoker.
Wypełnij stos wędzarni Bradley wybranym przez Ciebie bisquette (dla mnie jest to klasyczny dym z dębu, ale jabłko by się dobrze sprawdziło) i skonfiguruj za pomocą adaptera do zimnej wędzarni. Adapter jest bardzo ważny w przypadku długotrwałego palenia na zimno, ale te chłodne, pogodne dni również są dodatkowym atutem. Pozostaw górny otwór wentylacyjny całkowicie otwarty, aby umożliwić dobrą cyrkulację dymu. Wędź przez 6 godzin (lub dłużej, jeśli lubisz mocniejszy smak).
Wyjmij i zawiń przed włożeniem do lodówki na kilka dni, aby zmiękło przed pokrojeniem. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj najcieńszego ostrza, jakie posiadasz. WESOŁYCH ŚWIĄT!
Dąb
Drewno
Najbardziej wszechstronnym drewnem ze wszystkich jest dąb. Szczególnie dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną i dziczyzną.
Shop Now