SMOKED PULLED CHICKEN SLIDERS RECIPE

PRZEPIS WĘDZONEGO SZARBANEGO KURCZAKA



Ingredients

8 Udka z kurczaka – z kością i skórą

1 łyżka chili w proszku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka czosnku w proszku

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

2 łyżki cukru białego

1 ⅓ szklanki sosu BBQ

12 bułek typu slider

2 szklanki cienko pokrojonej czerwonej kapusty

⅔ Szklanka sosu colesław

Bisquettes Bradley o smaku (jabłko, hikora lub dąb whisky)

Preparation

W małej misce wymieszaj przyprawy i biały cukier. Nacieramy całe udka kurczaka. Umieść udka z kurczaka na stojaku wędzarni Bradley.

Ustaw wędzarnię na 250°F, używając wybranego biszkietów z drewna (świetnie sprawdzają się dąb whisky, jabłko lub hikora).

Wędź udka kurczaka, aż osiągną temperaturę wewnętrzną 180°F.

Wyjmij z wędzarni i lekko ostudź. Zdejmij skórę i oddziel mięso od kości w małych, cienkich paskach. Mięso z kurczaka włóż do miski i wymieszaj z sosem BBQ, aż całe mięso będzie nim pokryte.

W średniej wielkości misce wymieszaj kapustę i dressing colesław.

Złóż suwaki, nakładając łyżką trochę szarpanego kurczaka na spód bułki i posyp sałatką colesław. Zrób to z pozostałymi bułeczkami typu slider.