PRZEPIS WĘDZONEGO SZARBANEGO KURCZAKA
Ingredients
8 Udka z kurczaka – z kością i skórą
1 łyżka chili w proszku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku w proszku
½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki cukru białego
1 ⅓ szklanki sosu BBQ
12 bułek typu slider
2 szklanki cienko pokrojonej czerwonej kapusty
⅔ Szklanka sosu colesław
Bisquettes Bradley o smaku (jabłko, hikora lub dąb whisky)
Preparation
W małej misce wymieszaj przyprawy i biały cukier. Nacieramy całe udka kurczaka. Umieść udka z kurczaka na stojaku wędzarni Bradley.
Ustaw wędzarnię na 250°F, używając wybranego biszkietów z drewna (świetnie sprawdzają się dąb whisky, jabłko lub hikora).
Wędź udka kurczaka, aż osiągną temperaturę wewnętrzną 180°F.
Wyjmij z wędzarni i lekko ostudź. Zdejmij skórę i oddziel mięso od kości w małych, cienkich paskach. Mięso z kurczaka włóż do miski i wymieszaj z sosem BBQ, aż całe mięso będzie nim pokryte.
W średniej wielkości misce wymieszaj kapustę i dressing colesław.
Złóż suwaki, nakładając łyżką trochę szarpanego kurczaka na spód bułki i posyp sałatką colesław. Zrób to z pozostałymi bułeczkami typu slider.