Wędzony Marynowane jaja
Wędzona wersja klasycznego przepisu...
Ingredients
500ml octu marynującego
100 g cukru
2 liście laurowe
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka nasion kolendry
6 dużych jaj
Opcjonalny:
płatki chili
nasiona gorczycy
nasiona kopru włoskiego (lub... burak do zabarwienia jajek na różowo)
Preparation
Metoda:
W dużym garnku zagotuj wodę i delikatnie włóż 6 jajek do wrzącej wody łyżką cedzakową. Ustaw minutnik na 10 minut, aby jajka ugotować na twardo, a następnie zdejmij z ognia.
Umieść jajka w łaźni lodowej lub polej je zimną wodą z kranu, aż całkowicie ostygną.
Połóż jajka na stojaku i przygotuj wędzarnię do wędzenia na zimno. Możesz użyć dowolnego smaku, ale my użyliśmy Pecan Bisquettes. Wędzić przez 3-4 godziny.
Podczas gdy jajka się wędzą, wymieszaj wszystkie pozostałe składniki w garnku i podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Pozwól ostygnąć.
Sterylizuj słoik w ramach przygotowań do marynowania.
Kiedy jajka się zaczną dymić, włóż je do słoika z solanką. Pozwól im kisić przez co najmniej dwa tygodnie przed jedzeniem. Jeśli zamykasz słoiki, zrób to teraz. Wiedzieliśmy, że nasze nie wytrzymają tak długo, więc po prostu umieściliśmy je w dużym szklanym słoju w lodówce.
Pikan
Drewno
Dzięki słodkiemu i łagodnemu smakowi, dzięki czemu jest łagodniejszym kuzynem Hickory, Pecan Bisquettes dobrze komponuje się z drobiem, wołowiną, wieprzowiną, jagnięciną, dziczyzną i ptastwem wodnym.
Shop Now