alt="smoked risotto"

Wędzony risotto Przepis z czytelnikiem TED



Przygotuj się na awans do gry risotto dzięki temu nieodpartemu przepisowi wędzonego risotto.

Ingredients

Wędzony ryż Arborio:

4 szklanki ryżu Arborio

2 łyżki świeżych liści rozmarynu

Risotto:

3 łyżki oliwy z oliwek

1 szklanka wędzonego ryżu Arborio (przepis powyżej)

2 łyżki posiekanego wędzonego czosnku (przepis powyżej)

½ szklanki + ¼ szklanki białego wina

4 szklanki bulionu z kurczaka

1 szklanka wędzonej cebuli, pokrojonej w plasterki (przepis powyżej)

1 szklanka posiekanych wędzonych pomidorów śliwkowych (przepis powyżej)

1 szklanka wędzonej słodkiej czerwonej papryki, posiekanej (przepis powyżej)

¼ szklanki wędzonej ostrej papryczki chili, posiekanej (przepis powyżej)

Sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

½ szklanki serka mascarpone

Świeże liście rozmarynu, podarte

¼ szklanki parmezanu, startego lub startego

1 cytryna przekrojona na pół

Wędzenie cebuli, czosnku, papryki i pomidorów:

2 duże białe cebule, przekrojone na pół, każda na pół ćwiartki (ćwiartki)

24 Pulchne ząbki czosnku, obrane

4 słodkie czerwone papryki (pasterska lub dzwonkowa)

4-8 Ostra czerwona papryczka chili

8 Pomidory śliwkowe, pokrojone na ćwiartki

Sól koszerna do smaku

Temperatura dymu: 200°

Smak Bisquette: Klon, Hikora, Dąb lub Jabłko

Czas palenia: od 4 do 6 godzin

4 stojaki na wędzarnie Bradley

Folia aluminiowa

1 Duży garnek

1 słoik Mason

Preparation

Wędzony ryż Arborio:

4 szklanki ryżu Arborio, 2 łyżki świeżych liści rozmarynu, porwanych.

Weź stojak i owiń go szczelnie folią aluminiową. Używając igły ze strzykawki do wstrzykiwań lub czegoś cienkiego, przebij folię wieloma małymi dziurkami, aby umożliwić penetrację dymu. Ale nie za duży, bo ryż będzie wypadał przez dziurki.

Uwaga: jeśli chcesz, możesz użyć patelni foliowej, ale odkryłem, że im bardziej rozłożony jest ryż na ruszcie, tym lepsza będzie penetracja dymu.

W dużej misce wymieszaj ryż i podarte liście rozmarynu. Wlać mieszaninę na blaszkę foliową i równomiernie rozprowadzić na folii. Włóż do wędzarni i wędź przez około 6 godzin lub do momentu, aż ryż zacznie zmieniać kolor na brązowy (jedyna naprawdę zauważalna zmiana w ryżu). Pamiętaj, aby delikatnie mieszać ryż co godzinę, ponieważ pozwoli to na bardziej równomierny dym na ryżu.

Uwaga: Do przesuwania ryżu używam rąk. Wskazówka: Ważne jest, aby utrzymywać poziom wilgotności na minimalnym poziomie, ponieważ chcesz uzyskać suchy dym, aby ryż nie wchłaniał wilgoci.

Wyjmij ryż z wędzarni i poczekaj, aż całkowicie ostygnie. Po ostygnięciu zapakuj ryż próżniowo lub przechowuj go w słoiku na co najmniej 24 godziny przed użyciem. Uwaga: Nieotwarty słoik wędzonego ryżu można przechowywać do 6 miesięcy, dlatego warto przygotować ryż wcześniej. Na 4 filiżanki.

Wędzenie cebuli, czosnku, papryki i pomidorów:

Umieść krążki cebuli, czosnek, czerwoną paprykę, ostre papryczki chili i pomidory śliwkowe na stojakach, w równych odstępach. Dopraw do smaku solą koszerną. Włóż do wędzarni i wędź na średnio-wysokiej temperaturze, około 180-200°F, przez około 3-4 godziny lub do momentu, aż warzywa będą miękkie i złocistobrązowe. Wyjmij z wędzarni i odstaw do ostygnięcia. Robi różne wędzone warzywa.

Risotto:

Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwę z oliwek na średnim lub średnio wysokim ogniu. Dodaj wędzony ryż Arborio i pozwól ryżowi lekko podsmażyć się na oleju przez około minutę, ciągle mieszając. Dodać czosnek, a następnie dodać białe wino, ciągle mieszając. Powoli dodawaj bulion z kurczaka, po ½ szklanki na raz, podczas gdy ryż gotuje się i wchłania płyn. Gdy zgęstnieje dodać więcej płynu. Zajmie to około 20 minut.

Gdy ryż jest prawie gotowy, dodaj wędzoną cebulę, pomidory, słodką i ostrą paprykę. Dobrze wymieszać. Dodaj pozostałą ¼ szklanki wina oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy do połączenia się składników. Dodaj podarte liście rozmarynu i parmezan. Dobrze wymieszać. Kontynuuj gotowanie.

Podczas gdy risotto się gotuje, połóż połówkę cytryny na grillu, skórą do dołu, aby lekko ją grillować.

Przed podaniem rozłóż risotto do misek i posyp odrobiną grillowanej cytryny i kilkoma liśćmi rozmarynu. Udekoruj dodatkowym parmezanem i natychmiast podawaj.